Az összes fix traffipax helyét elárulta a rendőrség

új traffipax
Vágólapra másolva!
Újabb öt megye helyszínei derültek ki, ezzel teljessé vált az országos lista. Az új kamerák nemcsak sebességet mérnek, hanem idővel más szabálysértések kiszűrésére is alkalmasak lesznek. Cikkünkből a teljes magyarországi hálózatot megismerheti.
Vágólapra másolva!

Befejeződött a fix traffipaxok országos hálózatának telepítése. Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyéken kívül már korábban elárulták a telepítések helyét, most azonban ezeket a megyéket is pótolták, így véglegessé vált az országos lista. Fontos megjegyezni, hogy

a kamerák most még nem mérnek élesben,

a hivatalos indulásról (ami már bírságok postázásával is jár) külön tájékoztatást fognak adni.

Így néz ki az új fixen telepített kamera Forrás: Origo

A kamerák úgynevezett szupertraffipaxok, tehát nem csupán a sebességmérésre, vagyis a gyorshajtások kiszűrésére lesznek alkalmasak, hanem

többféle szabálytalanságot is észrevesznek.

Használhatók forgalomszámlálásra, torlódás felismerésére, biztonsági öv használatának figyelésére, a záróvonal átlépésének észlelésére, valamint rendszámfelismerésre, és többféle egyéb szabálytalanságot is rögzíthetnek. Arról viszont nincs szó, hogy a 160, már működő mobil szupertraffipaxhoz hasonlóan ezeken is később élesítik-e a sebességmérésen kívüli funkciókat.

Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megye helyszínei Forrás: Police.hu

Ezekkel további szabálysértéseket is dokumentálni tudnak. A Véda néven ismert országos kamerahálózat kiépítését a Belügyminisztérium, az Országos Rendőrkapitányság és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala együttesen, konzorciumként indította el még 2012-ben.

Fejér, Pest, Komárom-Esztergom és Nógrád megye helyszínei Forrás: police.hu

Az összesen 14 milliárd forintba kerülő, uniós finanszírozású rendszert a tervek szerint még idén befejezik, az éles indítás várhatóan 2016-ban lesz majd. Korábbi interjúnkban Jámbor István alezredes összesen 132 helyszínt említett, ahová összesen 365 darab fix kamerát szerelnek fel összesen.

Baranya, Csongrád, Tolna, Vas és Zala megye listája Forrás: Police.hu

Sok eszköz telepítését azonban közműproblémák nehezítették, ezért is csúszott a projekt. Mindegyik eszköz előtt kötelezően Traffic Controll előrejelző tábla fog figyelmezetni, de viszonylag szabad a rendőrség mozgástere abban, hogy ezt a traffipaxtól milyen távolságra teszi ki - ígéreteik szerint enyhe sebességtúllépésnél még lesz idő lassítani.

Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Heves megye listája Forrás: Police.hu

Az autósokat közösségi navigációs okostelefon-alkalmazások is figyelmezetik a kamerákra, már telepítés közben is vadászat indult a pontos helyszínek felderítésre. E témáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat. Ma összesen hét régi fix traffipax működik az országban (főleg az M1-es autópályán és az M0-s körgyűrűn), ezek a rendszer elindulása után is üzemben maradnak.