Fapados autókkal kelt útra a pápa

pápa autó afrika
Pope Francis (C) waves as he visit the Koudoukou school to meet people from the muslim community after leaving the Central Mosque in the PK5 neighborhood on November 30, 2015 in Bangui. Pope Francis on November 30 said Christians and Muslims were "brothers", urging them to reject hatred and violence on a visit to a mosque in a flashpoint Muslim neighbourhood of the Central African Republic's capital Bangui. AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA / AFP / GIANLUIGI GUERCIA
Vágólapra másolva!
A katolikus egyházfő kiemelt védelmet élvez, amikor ellátogat bárhova a világon, ugyanakkor köztudott az is, hogy Ferenc pápa nem szereti a túlzott pompát. Ezúttal kopár pickupot és olcsó kisautót is használt, úgyhogy a szokásosnál is jobban főhetett a feje a biztonsági szolgálatnak.
Vágólapra másolva!

Legutóbb Afrikába látogatott el Ferenc pápa, márpedig ez a földrész közbiztonság szempontjából finoman szólva sem tartozik a legjobbak közé. Mindez azonban nem zavarta az egyházfőt, aki minden helyszínen meglehetősen egyszerű és olcsó autókkal hajtott a hívők sorfala közt, minden eddiginél nagyobb kontrasztot mutatva elődei elegáns pápamobiljaihoz képest.

Forrás: AFP/Tony Karumba

Nairobiban, Kenya fővárosában egy Honda Ballade Sedan-ban utazott a pápa. Ez a mifelénk Honda City néven ismert lépcsőshátú kisautó helyi változata, és semmiképpen sem számít valami drága és érdekes járgánynak, sofőrös limuzinnak beállítani pedig több mint szokatlan ötlet.

Forrás: AFP/Isaac Kasamani

Ugandában, az Entebbe repülőtérről a városba tartva egy Kia Soulból integetett az őt fogadó tömegnek. Ez a mai szabadidő-autók legkisebb és legolcsóbb képviselői közé tartozik, viszont a pápának szimpatikus volt, mert a magas tető miatt tágas benne a fejtér.

Jól látszik a képeken, hogy bár a világ leginkább védett személyei közé tartozik, nyitott ablakon integetett Ferenc pápa a híveinek, nem sokat törődve azzal, hogy merénylők célpontjává válhat.

Forrás: AFP/Carl De Souza

Két további helyszínen még meglepőbb volt az autóválasztás: egyszerű haszonjárművek, konkrétan

japán pickupok platójáról integetett az egyházfő.

A Mitsubishi L200 ívelt üvegével és karosszékével látszólag még megfelelt volna a pápamobil-hagyományoknak, de oldalról ez is teljesen nyitott volt. Védelmi szempontból más világ tehát, mint például az egy merényletet túlélt János Pál elegáns, golyóálló üvegkalitkás Mercedes G-osztálya.

A legmeglepőbb jármű azonban a Közép-Afrikai Köztársaságban használt Toyota Land Cruiser pickup, fiatal évjáratúként ugyan, de özönvíz előtti formavilággal és technikával. Ezen még egyszerűbb kialakítású volt,

egy kapaszkodókból és tetőből állt a pápai berendezés,

egyértemű üzenetként tolmácsolva, hogy Ferenc nem kér a luxusból, hanem beéri a helyiek munkaeszközével.

Forrás: AFP/Gianluigi Guercia

A járművek egyetlen közös vonása a Vatikánra utaló SCV-1 rendszám volt (Stato della Citta del Vaticano) volt, még az amúgy szokásos fehér színhez sem ragaszkodtak. Ferenc pápa amúgy Róma környékén Mercedes helyett egy mezei Ford Focust használ, amerikai látogatásán pedig övé volt a konvoj legkisebb autója.