Jogosítvánnyal felejtünk el igazán vezetni

változik a jogosítvány, vezetői engedély
Vágólapra másolva!
Egy brit kísérletben az derült ki, hogy a több éves rutinnal rendelkező sofőrök fele már megbukna a forgalmi vizsgán.
Vágólapra másolva!

Akár a lehetséges alsó korhatár küszöbén, akár később szerezte valaki a jogosítványt, a sikeres forgalmi vizsga letétele utáni években mindenki úgy érzi, hogy egyre jobban és jobban vezet. Nos, ez egy téves elképzelés, legalábbis a brit IAM (Institute of Advanced Motorist) intézet szerint.

Magyar vezetői engedély Forrás: Origo

Egy érdekes tesztet végeztek 12 tapasztalt, több éve vezető sofőrrel. Az eredmény szerint csupán a felük, azaz hat vezető kapta volna meg a jogosítványt, ha most vizsgázott volna. Erre kétféle magyarázat is létezik. Egyrészt nem megfelelő az oktatás színvonala, valamint a vezetés gyakorlati oktatása és vizsgáztatása nem eléggé átgondolt. Olyan dolgokat tanítanak meg, amiket csak memorizálni kell, ezért gyorsan elfelejtenek a sofőrök, és sok országban, így például nálunk sem kötelező vezetéstechnikai tréning teljesítése, pedig ez rendkívül hasznos lenne, és nem csak a kezdő sofőrök számára.

Másrészt tele van az internet olyan videófelvételekkel, ahol rengeteg szabálytalankodást és veszélyes manővert láthatunk, ezek pedig rossz példával szolgálnak a fiatalok számára. Itthon is csupán 30 órát kötelező vezetni forgalomban a vizsga előtt, és ebben már éjszakai, illetve országúti autózás is benne van, legalábbis elméletileg, mert a gyakorlatban ezek sokszor elmaradnak.