Megtilthatják a benzines és dízel autók használatát

Agip benzinkút
Mikulov, 2014. április 24. Agip benzinkút a csehországi Mikulovban 2014. április 24-én. Egy cseh napilap értesülése szerint a Mol magyar olaj- és gázipari társaság megvásárolja az ENI olasz társaságtól annak 124 csehországi Agip üzemanyagtöltő állomását. MTI Fotó: Filep István
Vágólapra másolva!
Egyre jobban szorul a hurok a hagyományos hajtású autók körül. Egyrészt az egyre szigorodó károsanyag-kibocsátási előírások teljesítése, másrészt az ehhez kapcsoló klímaváltozás elleni tevékenységek miatt is.
Vágólapra másolva!

A jelek szerint már nem sokáig élvezhetjük a hagyományos benzines vagy dízel hajtású járműveket, ugyanis előzetes tervek alapján 2050-ben több európai országban és amerikai államban is betiltásra kerülnének az ilyen autók. Az érintett helyek egyike Németország, amely tagja a Zéró Emissziós Járművek (ZEV) Szövetségnek. A szervezet a Párizsban lezajlott klímakonferencián a klímaváltozás elleni egyik lépésként azt jelentette be, hogy betiltják a hagyományos hajtású autók használatát a század közepétől.

Forrás: MTI/Filep István

Németország mellett az Egyesül Királyság, Norvégia és Hollandia, valamint több amerikai állam, így Kalifornia, Connecticut, Maryland, Massachusetts, New York, Oregon, és Vermont is erre a lépésre készül. Mindezt annak érdekében teszik, hogy legalább 40 százalékkal visszaszorítsák a járművek károsanyag-kibocsátását, és ezzel lassítsák a globális felmelegedést. Persze 35 év alatt rengeteget fejlődhet az autók műszaki tartalma, és még a politikusok is meggondolhatják magukat.