Veszélyes, ha téli kabátban ültetjük autóba a gyereket

Vágólapra másolva!
Mi sem természetesebb annál, mint hogy télen a szülők vastag kabátokba öltöztetik gyerekeiket, így védve őket a megfázás elől. Bár az utcán ez kétségtelenül hasznos, az autóban már nem ennyire egyértelmű a helyzet.
Vágólapra másolva!

Amellett, hogy a modern - különösen a benzines - autók hamar befűtik az utasteret, túlságosan rámelegítve a gyermekre a kabátot, még a balesetvédelem szempontjából sem tanácsos a téli ruházat viselése a kicsiknek utazás közben.

Forrás: Autoblog

Egy friss kutatás ugyanis azt állapította meg, hogy egy ütközés során

könnyen kicsúszhatnak a gyerekek a kabátból és így az ülésből

már egy 50 km/h alatti sebességnél bekövetkezett balesetnél is, mert a rajtuk lévő vastag ruházat miatt az öv nem tudja kellően befeszíteni őket.

Ez leginkább akkor fordul elő, ha a vastagabb ruha miatt a szülők lazábbra állítják a gyereket tartó biztonsági övet, de egy csúszós anyagú overálról eleve könnyen lecsúsznak a hevederek. A KidsAndCars.org szerint ezért az autóban inkább csak vékonyabb takaróval vagy vastag pulóverrel érdemes melegen tartani a kicsiket.

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHSTA) korábbi felmérése alapján nemcsak a rossz ruházat, de a nem megfelelően rögzített gyermekülés is gyakran okoz problémákat. A vizsgált autók 46 százalékában a szülők rosszul húzták meg a gyerekülésnél az övet, így egy esetleges balesetben elmozdulna az ülés. Isofix-rögzítésnél természetesen nem áll fenn ilyen veszély.