Jönnek a mozgóképes kérdések a KRESZ-vizsgában

animGIF
KRESZ-vizsga, KRESZ
Vágólapra másolva!
A 2016 januárjától az ábrák és fényképek mellett kisfilmek is megjelennek a KRESZ-vizsgán, amelyek egy konkrét forgalmi szituációt, és nem egy kiragadott pillanatot ábrázolnak majd. 
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint a fejlesztés nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a vizsgázók élethűbb megjelenítésben értelmezhessék - ezáltal jobban megértsék - az adott közlekedési helyzetet. Így felkészültebben kerülnek ki a forgalomba, melynek következményeként a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra is javulhat.

A filmbejátszások legfeljebb 10 másodpercesek, és a kérdés megválaszolására rendelkezésre álló egy percen belül akár többször is lejátszhatóak lesznek, de a válaszadásra összesen ezeknél a kérdéseknél is csak egy perc áll rendelkezésre. Nem változik majd a vizsgán feltett összes kérdés darabszáma, összes pontértéke és a megfelelés ponthatára sem.

2015 januárjában a számítógépes elméleti vizsga kérdésbankja teljesen megújult. Egyrészt az elavult ábrázolásokkal, technikai megoldásokkal kapcsolatos kérdéseket modernizálták, amivel a járművezető-jelöltek a gyakorlatban alkalmazható tudást szerezhessenek meg.

Másrészt a kérdések száma jelentősen megnőtt, így elkerülhetővé vált az a helytelen tanulási módszer, amikor a vizsgázó csak memorizálja az adott kérdéshez tartozó helyes választ.