Adatgyűjtésbe kezdenek a Toyoták

Toyota
Vágólapra másolva!
Egyre többet esik szó az önvezető autókról, viszont ahhoz, hogy az utakon tömegével közlekedjenek ilyen járművek, még nagyon sok munka áll a mérnökök előtt. A Toyota a minél pontosabb navigációval készül fel az átállásra.
Vágólapra másolva!

A japán gyártó bejelentette, hogy a januári, Las Vegas-i CES kiállításon egy újgenerációs térképrendszert fog bemutatni, amely nem a klasszikus navigációkhoz készül, hanem az önvezető autók fogják felhasználni.

Forrás: Toyota

A rendszer alapját az utcákon futó, kamerákkal és GPS vevővel felszerelt szériaautók képezik, amelyek névtelenül fogják az utakról összegyűjtött adatokat továbbítani a Toyota központjába. Ez a módszer sem a gyártónak, sem pedig a vásárlónak nem okoz többletköltséget, valamint az autó hétköznapi használatát sem befolyásolja.

Forrás: Toyota

A Toyotánál a begyűjtött információkból egy speciális, nagy részletességű térképet hoznak létre, amelyből kielemzik a közutak minden apró részletét, sebességhatárokat, egyéb jelzéseket, felfestéseket, táblákat. A nagy pontosságú adatbázis egyik előnye, hogy részletesen fel tudják mérni a különböző utak összes jellemzőjét, akár a kátyúkat is.

Eddig az ilyen adatokat manuálisan, 3D lézerszkenner segítségével szerkesztették, a Toyota megoldása viszont ezt a lépést kiküszöböli, ami költség- és hibacsökkentő hatással jár. Az új rendszer első fázisában csak a gyorsforgalmi utakon, autópályákon fog működni, majd később a többi úttípusra is kiterjesztik. Ezen felül a Toyota szeretne együttműködni térképészeti cégekkel, hogy a magán- és állami szférának is pontosabb szolgáltatásokat kínálhasson. A jelenlegi tervek szerint a Toyota első önvezető autója 2020-ban mutatkozhat be.