A légzsákos mellény sok motoros életét mentheti meg

Vágólapra másolva!
Ha motorozunk, vagy olyan sporttevékenységet végzünk, ahol szabadban, nagy sebességgel haladunk, akkor egy baleset akár súlyos következményekkel is járhat. Ekkor jöhet jól a légzsákkal felszerelt mellény, amely elvileg megoldja a felsőtest védelmét.
Vágólapra másolva!

A különleges ruha tervezői a motorozás, vizisíelés, vagy épp lovaglás közben történő balesetek hatásait szeretnék csökkenteni, illetve kizárni. A speciális ruhában egy légzsákrendszer nyeli el az ütéseket, így védve meg a fontos csontokat, illetve belső szerveket. A Kickstarteren Airbag One néven futó startup kezdeményezés alkotói szerint kiterjedt védelmet nyújt az eszköz.

Forrás: Kickstarter

Az első látásra sima mellénynek tűnő ruhában komplex légzsák védi a derekat, a mellkast és a nyakat, valamint hátul a gerincet. A fejlesztők szerint 0,18 másodperc szükséges a felfúvódáshoz, ami tempós motorozásnál már kissé lassú lehet, viszont a zsák felfújt állapotában akár 600 kilogrammos ütést is képes tompítani, illetve elnyelni.

Forrás: Kickstarter

A másik probléma a működési elvéből adódik. A ruhában egy cserélhető szén-dioxid patron indítja a felfújódást, ha kihúzzák belőle a biztonsági tűt. Ezt a feladatot egy biztonsági heveder végzi, amelynek egyik végét a patron tűjéhez, másik végét pedig a szállító járműhöz vagy például a nyereghez kell rögzíteni. Ez viszont kényelmetlenséggel jár a fel- és leszállásnál: ha nem kötik be, akkor baleset esetén nem fog bekapcsolódni, viszont ha véletlenül kikötés nélkül szállnak le a motorról, akkor kéretlenül is aktiválódhat a rendszer.

Hasonló légzsákos rendszert már más gyártók is készítenek, másfajta működési megoldással, de ilyeneket a súlyuk és főleg az áruk miatt leginkább csak hivatásos versenyzők viselnek. Ezzel szemben a kissé kezdetleges Aribag One a tervek szerint csak 173 eurónak (kb. 54 ezer forintnak) megfelelő áron lenne kapható, ha összegyűlne a szükséges indulótőke a gyártásához.