Három napig nem közlekedhetnek autók Milánóban

milánó autó forgalom
Cars on a street in Milan.
Vágólapra másolva!
A hosszú ideje tartó erős légszennyezettség miatt hétfőtől három napon át nem közlekedhetnek a személygépjárművek és a motorok délelőtt 10 és délután 4 óra között Milánóban.
Vágólapra másolva!

Az autóforgalom tiltásának az az oka, hogy a város levegőjének minősége a szálló por magas koncentrációja miatt elérte a kritikus szintet. A tiltás mindenfajta járműre vonatkozik, reggel 10 és éjjel 4 óra között, csak a tömegközlekedési járművek kivételek ez alól. Kompenzációként ezeken a napokon egy kb. 475 forintos jeggyel korlátlanul használható a tömegközlekedés.

Milanó Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Vladimir Astapkovich

Milánó egyike a legszennyezettebb európai városoknak, és már 2007-ben már volt példa egy hasonló forgalomkorlátozásra. Az idén a helyzetet külön súlyosbítja, hogy a Pó-síkság térségében több mint két hónapja nem esett, míg a szél az átlagosnál gyengébb, a hőmérséklet pedig magasabb volt. Vasárnap például 17 fokot mértek Észak-Olaszországban.

A jövő hét elején Rómában is autóforgalom-korlátozó intézkedések lépnek életbe a légszennyezettség miatt. Az olasz fővárosban hétfőn a csúcsidőben nem közlekedhetnek a páratlan számra végződő rendszámú autók, kedden pedig a páros rendszámúakra vonatkozik majd a tilalom. Hasonló tilalom lép életbe a hét első két napján a lombardiai Bergamo városában is.

Vasárnap hasonló okokból több északolasz városban - így Modenában, Piacenzában, Ferrarába és Reggio Emiliában - rendeltek el autómentes napot. A szmog az ország középső és déli részét sem kíméli, a Nápoly melletti San Vitaliano település polgármestere pedig még a fatüzelésű pizzasütő kemencék használatát is megtiltotta a légszennyezettség csökkentése végett.

Olaszországban az egészségügyi minisztérium kutatása szerint évente 30 ezer ember haláláért felelős a légszennyezettség, azaz az összes halálozás hét százaléka írható a szmog számlájára.

Spanyolországban a múlt héten Barcelona környékén 90 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be, Madridban pedig kétszer is parkolási tilalmat rendeltek el a belvárosi részeken.

A legrosszabb helyzet jelenleg is Pekingben van, ahol már szinte látni sem lehet a szmogtól. Noha emiatt itt is korlátozták az autóhasználatot rendszám alapján, helyi becslések szerint legalább 113 ezer sofőr szegte meg a szabályt. Kínában egyébként évente 1,2 millió ember hal meg a légszennyezettség miatt, illetve a lakosság legalább 38 százaléka egészségtelen levegőt lélegzik be, illetve a mostani helyzet miatt legalább hatan haltak meg a fővárosban decemberben.