Bosszút állt a túlterhelt utánfutó

niva utánfutó
Vágólapra másolva!
A túl nehéz rakomány és a rutintalan sofőr elég volt a balesethez, rövid kígyózás után a Lada Nivát magával rántotta a rogyásig pakolt utánfutó.
Vágólapra másolva!

Aki vontatott már nehéz utánfutót, jól tudhatja, hogy a kígyózásnál kellemetlenebb jelenség nemigen akad. Ezúttal egy Lada Niva húz maga mögött egy pótot és hosszúkás rakományt, deszkát visz rajta, ami jócskán lelóg róla, főleg hátrafelé.

Nem halad túl gyorsan, az út nyílegyenes, ám egyszer csak az utánfutó elkezd jobbra-balra kilengeni, a ladás pedig nem tudja kontroll alatt tartani a mozgást. A csóválás pillanatok alatt túlzott mértéket ölt, így a rövid és könnyű Nivát a hosszú és nehéz utánfutó irányíthatatlanul belöki az út menti árokba.

Noha a lelógó szállítmány megjelölésére ügyelt a sofőr, arra már nem, hogy az autóra milyen hatással lesz a rakomány. Az egytengelyes futóról hátrafelé lelógó nagy súly a rövid tengelytávú Niva hátsó tengelyét tehermentesítette, a megcsúszás csak idő kérdése volt. Nagy lélekjelenlét kell hozzá, de ilyenkor egy kezdeti erős gyorsítással lehet stabilizálni a szerelvényt.