89 millió új autó készülhet idén

Suzuki Swift Esztergom
Vágólapra másolva!
A kínai és az orosz gazdaság nehézségei miatt csak szerény bővülést várhat az autóiparra 2016-ban.
Vágólapra másolva!

A német autóipari beszállító Continental előrejelzése szerint 2016-ban kismértékben növekszik az autók és a könnyű haszonjárművek termelése. Míg 2015-ben körülbelül 88 millió járművet gyártottak világszerte, addig

2016-ra már 89 millióval számolnak.

Tizenöt éve még csak 57 millió autó készült egy év alatt,

ám azóta a kínai, orosz, brazil indiai és más, feltörekvő piacokon jelentősen nőtt a kereslet, de Európában és az Egyesült Államokban is rekordokat döntöttek az eladások. Még a gazdasági világválság is csak alig lassította a növekedést, 2012-ben már átlépte a termelés a 80 milliót.

Forrás: Suzuki

A Continental vezérigazgatója, Elmar Degenhart az Automotive News-nak Detroiti Autószalonon elmondta, hogy 2016-ban csak mérsékelt növekedést látnak az autóiparban. Ennek fő oka, hogy Kína gazdasági növekedése már csak legfeljebb 3-4 százalékos lehet, ami jóval szerényebb az elmúlt években látottaknál. Ezen kívül az orosz recesszió és az amerikai piac telítődése sem segíti a növekedést. Az amerikai autópiacot ugyan stabilnak látják, de már csak szerény növekedés képzelhető el itt az idei 17,5 milliós értékesítési rekord után. Kína még ezt is túlszárnyalta 2015-ben a 20 milliós értékesítésével.