Házkutatás volt a Renault-nál

Renault központ
Vágólapra másolva!
A francia autógyártó elismerte, hogy múlt héten házkutatást tartottak francia hatóságok több irodájában. A hírre a Renault részvényének árfolyama húsz százalékot esett. 
Vágólapra másolva!

A francia DGCCRF (Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes) versenyjogi, fogyasztóvédelmi és csalás ellenes hivatal január 7-én házkutatást tartott a Renault autógyár hivatali helységeiben. Azóta a Renault is elismerte, hogy a házkutatás során arra kerestek bizonyítékokat, hogy esetleg csaltak-e a dízelmotorok emissziós értékeivel.

A Renault központja Boulogne-Billancourt-ban Forrás: Renault

A nyomozók a Párizs melletti főhadiszálláson, Boulogne-Billancourt-ban, és Lardy-ban, a Renault technikai fejlesztőközpontjában is jártak, ahol a motorok emissziós méréseit végzik. Szakszervezeti képviselők az AFP hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy a hatóságok a Renault vezető tisztségviselőinek számítógépeit foglalták le.

A Volkswagen dízelbotrányának szeptemberi kirobbanásakor a Renault az elsők között üdvözölte, hogy az Európai Unió változtatni kíván a sokat bírált NEDC mérési szabványon, ugyanakkor azt is állították, hogy ők sohasem használtak autóikban a Volkswagenéhez hasonló csaló szoftvert, amivel ki lehetett volna játszani az emissziós méréseket.

A Renault részvénye húsz százalékkal gyengült a házkutatás hírére. A Renault árfolyamvesztését a PSA Peugeot Citroen is hét százalékos gyengüléssel követte.

„A nyomozók nem találtak bizonyítékot arra, hogy csaló szoftvert használtunk volna. A Renault mindenben együttműködik a hatóságokkal” – áll a cég közleményében.