Meghalt az utolsó nepáli autóhordó

2016.01.14. 12:23

A 92 éves Dhan Bahadur Gole korábban autókat cipelt fel darabokban a fővárosba, Katmanduba, mert még nem voltak utak.

A Kathmandu Post című nepáli lap szerdai jelentése szerint a férfi, aki hétfőn hunyt el egy katmandui kórházban, egyike volt annak a hatvan embernek, aki az első, autóval is járható országút 1956-os megépítése előtt darabokra szedve hurcolt a hátán gépkocsikat a hegyeken át a fővárosba.

Dhan Bahadur GoleForrás: AFP/Prakash Mathema

Katmandu hosszú ideig csak gyalogszerrel vagy légi úton volt elérhető, bár a fővárosban már léteztek aszfaltozott utak, és a királyi család tagjai hódolni is kívántak az autózás örömeinek. A gépkocsikat részekre bontva autóhordók juttatták el Katmanduba a hegyeken át.

Dhan Bahadur Gole 30 autót segített Katmanduba cipelni. Mint nemrég egy interjúban elmondta, vastag szalmapapucsot viselt, hogy meg tudja tartani magát az egyenetlen talajon. 

Gole és a többi autóhordó bambuszból készült állványra erősítve hurcolta a hátán a szétszedett autókat a meredek emelkedőkön és lejtőkön. A Bhimpedi és Thankot közötti szakasz megtételéhez 7-12 napra volt szükségük. Thankottól már kövezett út vezetett a fővárosba. A most elhunyt agg autóhordó, amikor éppen nem gépkocsit cipelt a hátán, bambuszkosarakat font - írta a Kathmandu Post.