15 ezer szabálytalan autóját hívja vissza a Renault

2016.01.19. 13:22

A Renault-nál nemrég házkutatást tartottak a Volkswagen dízelbotrányának hatására, most 15 ezer autót hívnak vissza a franciák. 

A Renault visszahívja 15 ezer eladás előtt álló járművét, miután a Volkswagen károsanyag-kibocsátási botrányát követően Franciaországban a kormány kezdeményezésére elvégzett véletlenszerű tesztelések megállapították, hogy a motorok szén-dioxid- és a nitrogén-oxid-kibocsátásának szintje meghaladja az engedélyezett értéket – jelentette be kedden Ségolène Royal francia környezetvédelmi miniszter.

A Renault megerősítette, hogy 15 ezer gépkocsinál hibát észleltek a környezetszennyezési rendszerben, ezért visszahívják őket, ám azt is közölte, hogy a folyamat már november elején megkezdődött. "Júliusban észleltük, hogy beállítási hiba történt. A hibát kijavítottuk szeptember elején, a járművek visszahívása folyamatban van" – mondta Gaspar Gascon Abellan, a Renault motorfejlesztési igazgatója.

A probléma csak a Captur Franciaországban és Európában forgalmazott, de még eladás előtt álló 110 lóerős dízelváltozatát érinti. 

Forrás: Origo

A Volkswagen károsanyag-kibocsátási botrányát követően Franciaországban a kormány kezdeményezésére szeptember végén kezdődtek véletlenszerű tesztelések az országban forgalmazott valamennyi márkájú gépkocsiból mintegy százon, hogy ellenőrizzék, betartják-e a környezetvédelmi előírásokat. A teszteket végző független bizottság a múlt héten közölte, hogy a Renault esetében a vizsgálatok különösen rossz eredményekkel zárultak, de csalást lehetővé tévő szoftverekkel egyik jármű sem volt felszerelve. 

Az autógyár ígéretet tett arra, hogy "technikai tervet" dolgoz ki annak érdekében, hogy a járműveinek károsanyag-kibocsátása valós körülmények között is az engedélyezett értékek alatt maradjon. Ugyanakkor azt is közölte, hogy a Captur esete egyedi, és a többi típus kibocsátása nem haladja meg az engedélyezett értékeket. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK