Régen akartak annyian jogosítványt szerezni, mint tavaly

kresz 2015
Vágólapra másolva!
2010 óta nem volt akkora érdeklődés a KRESZ-iskolákban, mint tavaly. Harmincezerrel többen jelentkeztek vizsgára.
Vágólapra másolva!

Tavaly felpezsdült a KRESZ-iskolák forgalma, a Világgazdaság cikke szerint közel harmincezerrel többen jelentkeztek vizsgára, mint egy évvel korábban, és tizenegyezerrel többen – 114 674-en – végezték el sikeresen tanfolyamot. Ekkora érdeklődés 2010 óta nem volt, ami a bevételeken is látszik: vizsgadíjakból az előző évinél 300 millióval több, hárommilliárd forint folyt be.

A fellendülésben közrejátszhatott, hogy a gazdasági válság lecsengésével újból jut pénz olyan nagyobb kiadásra, mint a vezetői engedély megszerzése. Az életkorban nincs érzékelhető eltérés a korábbiakhoz képest, a B kategóriás vizsgázók többsége 17-25 év közötti.

Forrás: NKH

Az idén januártól változott a hazai KRESZ-vizsgáztatás rendszere, az ábrák és fényképek mellett kisfilmek is megjelentek, amelyek egy konkrét forgalmi szituációt, és nem egy kiragadott pillanatot ábrázolnak.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint a fejlesztés nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a vizsgázók élethűbb megjelenítésben értelmezhessék - ezáltal jobban megértsék - az adott közlekedési helyzetet. Így felkészültebben kerülnek ki a forgalomba, melynek következményeként a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra is javulhat.

Az új vizsgakérdéseket ebben a cikkünkben mutattuk be.