El sem hinné, miken tudja felhúzni magát egy átlagautós

Száműzd a stresszt az életedből örökre!
mérges, dühös, kiabál, kiabáló nő, kocsi, volán, kormány
Vágólapra másolva!
Egy tanulmány szerint tízből hat autós azon is felhúzza magát, ha az előtte haladó autón egy általa utált csapat vagy szervezet matricáját látja.
Vágólapra másolva!

Egy nemrég közzétett tanulmány szerint több mint 16 millió brit autós ítéli meg a többi közlekedőt autója színe, típusa vagy akár tisztasága alapján, sőt ezek a tényezők befolyásolják azt is, hogy hogyan viselkednek a közutakon. A britek nagyjából 45 százaléka vezet előítéletesen.

A Continental számára készült kutatás szerint akár egyetlen, a lökhárítóra ragasztott matricán is múlhat, hogy előzékenyen vagy agresszíven lépnek-e fel a többi autóssal szemben. A felmérésben megkérdezett kétezer autós több mint egyharmada vallotta be, hogy az előítéleteik hatással vannak rájuk vezetés közben, melynek eredményeként akár vakmerőbbé is válhatnak.

A felmérés arra is felhívta a figyelmet, hogy az autósok kétszer akkora valószínűséggel nem engednek maguk elé valakit egy kereszteződésben, ha az drága autóban ül, mert azt gondolják, hogy az illető túl sokat képzel magáról. A leggyakoribb ok mások nem beengedésére azonban az, ha az illető kézben tartott mobiltelefont használ.

Forrás: Continental

A kutatásból kiderült, hogy tízből hat autós képes olyasmin is felhúzni magát, ha például a másik autón a kedvence riválisának számító sportklub, vagy bármilyen, általa kevésbé fontosnak tartott ügy vagy szervezet támogatására biztató matricát lát. Riasztó adat, hogy a sofőrök 34 százaléka olyan, teljesen jelentéktelen dolog miatt is képes változtatni a vezetési stílusán, mint az, hogy valakinek mennyire tiszta az autója.

Biztató megállapítása a tanulmánynak, hogy az autósok 27 százaléka igyekszik udvariasan viselkedni azokkal szemben, akik ugyanolyan márkájú és típusú autót vezetnek, mint ők.

Megoszlanak a vélemények a hibrid és elektromos meghajtású autók tulajdonosairól. Háromból egy autós helyesnek tartja, hogy környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesznek, de ugyanekkora arányban tartják az ilyen autók vezetőit "önelégültnek" vagy "mániás környezetvédőknek".