Ekkora luxusautós csalás még nem volt Magyarországon

autótolvajok
Vágólapra másolva!
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatón számolt be egy szervezetten működő bűnszövetség felszámolásáról. Száz gyanúsítottat hallgattak ki, az okozott kár eléri az egymilliárd forintot. 
Vágólapra másolva!

A nyomozás egy prémiumkategóriás, külföldről kölcsönzött gépkocsi ellopásáról szóló bejelentéssel kezdődött, a karcagi nyomozók azonban rövid időn belül megállapították, hogy a bejelentés valótlan, és az ügy hátterében csalások sorozata húzódik meg – írta a Police.hu.

Forrás: Police.hu

Nem sokkal később nyomozócsoport alakult a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon. A nyomozók szorosan együttműködtek a külföldi társhatóságokkal – főleg a linzi, a müncheni és a passaui rendőrhatóságokkal –, az Országos Rendőr-főkapitánysággal és területi szerveivel.

A nyomozók végül közel száz főt hallgattak ki gyanúsítottként. Megállapították, hogy a banda tagjai nyolc európai országban – leginkább Ausztriában, Németországban, Svájcban, Olaszországban – autókölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságtól jelentős értékű, prémiumkategóriás gépkocsikat kölcsönöztek ki, ehhez gyakran szociálisan rászoruló személyeket alkalmaztak.

Forrás: Police.hu

Az ügyletek lebonyolítása során többször kerestek olyan személyeket, akik hajlandóak voltak a részükre biztosított anyagi ellenszolgáltatásért személyes adataikat, okmányaikat, bankszámlájukat rendelkezésre bocsátani, hogy azok felhasználásával hamis okmányokat készítsenek, és a szerződést ezek felhasználásával kössék meg.

A jogsértők számos esetben valótlan bejelentést tettek a gépkocsik eltulajdonításáról különböző rendőri szerveknél, hogy leplezzék cselekményüket. A bűncselekmények szervezői a megszerzett gépkocsik nagy részét legalizálták, illetve legalizáltatták, azaz megváltoztatták az egyedi azonosítókat, hamis papírokkal látták el, majd Magyarországon forgalomba helyezték és értékesítették őket.

Forrás: Police.hu

Az eljárás során beszerzett igazságügyi műszaki szakértői vélemények szerint a csalással okozott kár megközelíti az egymilliárd forintot, ebből 42 gépkocsi lefoglalásával közel 300 millió forint megtérült. A rendőrség folyamatosan kutatja fel az ügyben érintett lopott autókat, ezeket azonnal lefoglalják jelenlegi tulajdonosaiktól.