Drága autós extrákat spórolhat meg okostelefonnal

2016.02.25. 15:02

Az okostelefonok egyre több feladatot vesznek át az életünkben, így az autónkban is. Bemutatunk három friss alkalmazást, amelyek nagy valószínűséggel gyorsan elterjednek majd. Az új Skodák vezeték nélkül tükrözik a telefon kijelzőjét a műszerfal nagy érintőképernyőjére, a Samsung wifi hotspotja nem csak az autót, de a sofőrt is elemzi, a Volvo pedig lassan megszűnteti a slusszkulcsokat.

Drót nélküli mobiltükrözés

A Skoda a barcelonai MWC-n mutatta be új vezeték nélküli okostelefon-integrációs szolgáltatását, amelyet a TechniSat és a RealNVC cégekkel közösen fejlesztett ki. Jelenleg még csak kábelen lehet az androidos mobilok képernyőjének tartalmát a Skodák központi érintőképernyőjére kiküldeni, de az új fejlesztésnek köszönhetően hamarosan ezt már vezeték nélkül is meg lehet majd tenni, wifin keresztül. Adattovábbítás közben akár tölteni is lehet a telefont, szintén vezeték nélkül, az új, indukciós elven működő beépített töltővel, amelyet Phonebox-nak hív a cseh autógyártó.

Már kábel sem kell a képernyő tükrözéséhez és a töltéshez semForrás: Skoda

A MirrorLink segítségével az okostelefon egy autós médiaszerverré változhat, zenéket és engedélyezett applikációkat küldhet a képernyőre, amelyek például olyan, hasznos online szolgáltatásokat nyújtanak, mint például a webrádió-streamelés, az időjárás-jelentés, a hangoskönyv-hallgatás, az út- és parkolási információk lekérése. A Skoda egyik saját alkalmazása a sofőr vezetési stílusát elemzi, és tanácsokat ad a fogyasztás csökkentéséhez. MirrorLinkezés közben a telefon applikációit az autó érintőképernyőjén lehet vezérelni, és persze a hang is a kocsi audiorendszeréből érkezik.

Diagnosztikai csodakütyü az OBDII csatlakozón

A Samsung szintén Barcelonában mutatta be a Connect Auto nevű új eszközét, amely közvetlenül a kormánykerék alatti OBDII porthoz csatlakoztatható. Ilyen csatlakozóval a 2000 után gyártott autók nagy része rendelkezik. A Connect Auto egyrészt egy mobil hotspot (4G-s wifi kapcsolatot biztosít a járműben), másrészt egy GPS-szel felszerelt diagnosztikai eszköz. Természetesen mobiltelefonos applikáció is tartozik hozzá, hogy kommunikálni tudjon a felhasználóval.

A piacra nyáron érkező Connect Autó ára még ismeretlen, de a Samsung azt ígéri, megfizethető leszForrás: Samsung

Jelez, ha megkísérelték kihúzni a csatlakozóból, ami lopási kísérletre utalhat. Baleset esetén értesíti a sofőr által előre megadott ismerősöket és a baleseti ügyeletet, egy másik funkció pedig abban segít, hogy a mobilinternet és a GPS segítségével elárulja az autó helyzetét lopás után, vagy, ha a tulajdonos elfelejtette volna. A Samsung kütyüje folyamatosan ellenőrzi az autó állapotát, és ennek megfelelően javaslatot tesz a szükséges karbantartási és javítási munkálatok elvégzésére, és elvezet a legközelebbi szervizbe is.

Sokkal több, mint egy mobil hotsport. Mondjuk annak sem rossz, egyszerre 10 eszközt képes internettel ellátniForrás: Samsung

A Connect Auto fedélzeti számítógépként is helytáll: elemzi a megtett távolságot, az úton töltött időt és az üzemanyag árát, ami alapján valós időben tanácsokat ad a sofőrnek a vezetési stílusa módosítására. Akik folyton üzleti úton vannak, azok értékelni fogják, hogy az utazási napló automatikusan e-mailes jelentést generál az útiköltségekről. A vezetési stílus elemzése alapján egyes országokban személyre szabott biztosítási ajánlatokat is nyújtanak a biztosítók, ami főleg a nyugodt, kiegyensúlyozott sofőröknek lehet előnyös.

Jövőre érkeznek a kulcs nélküli Volvók

Még cikibb lesz, hogy lemerül a mobil, ha már a slusszkulcsot is ez az eszköz helyettesítiForrás: Volvo

2017-ben már sorozatgyártásba kerül a Volvo új kulcs nélküli rendszere, ami az eddigi, hasonló nevű rendszerektől abban különbözik, hogy fizikai jeladót vagy slusszkulcsot már a zsebben sem kell majd tartani az autó használatához. Elég lesz letölteni a Volvo alkalmazását az okostelefonra, amivel a mobil már képes lesz kommunikálni az autóval. Jóval egyszerűbbé és gyorsabbá válik így a nyitás-zárás, és indítás, feltéve, ha valaki folyton bekapcsolva hagyja az akkut merítő bluetooth-t a telefonján.

Egyetlen mobilkészülék több Volvo virtuális kulcsa is lehet, és az autó kölcsönadáshoz sem kell majd átadni egy fizikai kulcsot, elég lesz engedélyezni, hogy a másik felhasználó is hozzáférést kapjon a járműhöz. Ez nem csak a családon belüli autócseréknél, de az autómegosztó szolgáltatásoknak és az autókölcsönzőknek is kényelmes. A kocsi megtalálása sem okozhat problémát, mivel a helyzetét térképen jelzi az applikáció.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK