Tarlós üzent: nem büntethetik ész nélkül a pesti autósokat

parkolóőr parkolás büntetés
A Ferencvárosi Parkolási Kft. ellenőre csekket vesz elő a büntetés kiszabása előtt a főváros IX. kerületében 2013. augusztus 21-én.
Vágólapra másolva!
Tarlós István főpolgármester utasította a közterület-felügyelőket, hogy ne büntessék meg az éppen parkolójegyet vásárló autósokat Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az utasítás a parkolójegyek utólagos bemutatásának megnyugtató rendezéséig érvényes - írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

Amint arról az Origo is beszámolt, a Kúria szeptemberben az utólagos bemutatást szabályozó paragrafus több részletét megsemmisítette, mire a városvezetés februárban a mozgáskorlátozottakra vonatkozó részek kivételével az egész érintett bekezdést törölte, ez pedig nagy felháborodást váltott ki.

A jelenlegi szabályozás szerint megszűnt az ötperces türelmi idő a parkolásnál, illetve a parkolójegyeket sem lehet utólag bemutatni.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az előterjesztés szerint a főváros attól tartott, hogy a korlátlan utólagos bemutatással sokan visszaélnek majd, de az elmúlt hónapok adatai szerint ezzel a lehetőséggel az autósok alig 10-15 százaléka élt.

A lapnak Tarlós István főpolgármester elismerte, hogy hibáztak, és a Kúria határozatának indoklásában szereplő felhívást, hogy a visszaélések visszaszorítására találjanak "törvényes megoldást", nem fogadták meg. A főpolgármester megnyugtató jogi megoldást szeretne találni a közeljövőben.

A Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága hétfő délután az MTI-nek azt írta: "A főváros azért módosította a parkolási rendeletet, mert attól tartott, hogy a korlátlan utólagos bemutatással sokan visszaélnek. Tarlós István főpolgármester most úgy fogalmazott: mindenképpen megnyugtató jogi megoldást szeretne, a főváros joga megváltoztatni a parkolási rendeletet és meg is fogja tenni." A főváros a rosszhiszemű autósokkal szemben próbál valamilyen megoldást találni, nem kizárt, hogy a későbbiekben felülvizsgálhatják a szabályozást - tette hozzá a kommunikációs igazgatóság.