Magyar tűzoltóautókat kaptak a katasztrófavédők

Tűzoltóautók, bemutató, Rába
Vágólapra másolva!
Rába márkajelzésű, magyar gyártmányú tűzoltóautókat adtak át csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki ünnepségen tíz Rába márkajelzésű fecskendős kocsit és öt Iveco típusú emelőkosaras tűzoltó járművet vehetett át 11 megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Előbbiek a programban elkészült első hazai gyártású járművek. A járművek összértéke csaknem 2,5 milliárd forint.

A Heros Aquadux-X 4000 típusú, Renault-motoros gépjárműfecskendők alvázát a Rába, felépítményét a Belügyminisztérium tulajdonában lévő BM Heros Zrt. készítette. Az emelőkosaras járművek közül négy 32 méteres magasságból képes menteni, egynek pedig 42 méterre emelhető a kosara.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Origo

A katasztrófavédelem "néhány éven belül" homogén járműparkkal szeretne rendelkezni. Ez azért szükséges, mert jelenleg csaknem negyven különböző gyártmányú és típusú járművük van. Minden egyes típusra külön vizsgát kell tennie a kezelőszemélyzetnek, ami jelentősen egyszerűbbé válik, ha azonos típusúak lesznek a járművek. Az egységesítés mellett a járművek 13 éves átlagéletkorát is csökkentik a fejlesztések.

A tűzoltójárművek kialakításánál a tervezők az ország úthálózatát, domborzati és időjárási viszonyait, valamint a tűzoltók igényeit vették figyelembe. A szállított vízmennyiség 4000 liter - közölte a katasztrófavédelem.

Az új Rába tűzoltóautókat ebben a cikkünkben, az Ivecókat pedig itt mutattuk be.