Még több modellt érinthet a Mitsubishi fogyasztási botránya

Mitsubishi kei car
Vágólapra másolva!
Az autógyár valószínűleg annál is több modelljénél tüntetett fel kedvezőbb fogyasztási értékeket, mint ami eddig kiderült. Az Európában értékesített modellek fogyasztási adatával nem trükköztek.
Vágólapra másolva!

A Mitsubishi Motors Corp. szerdán közleményben jelentette be, hogy valószínűleg a Japánban 1991-től előírt tesztelési eljárással össze nem egyeztethető kalkulációval állapították meg több modellnél is a fogyasztási értékeket.

Egy Mitsubishi kei car, az eK Space Forrás: Mitsubishi

Egy hónappal ezelőtt vált ismertté, hogy a Mitsubishi négy, kizárólag Japánban fogalmazott kei-car kategóriás, legfeljebb 660 köbcentis lökettérfogatú motorral rendelkező miniautó modelljénél a ténylegesnél

5-10 százalékkal kedvezőbb fogyasztási értékeket adott meg.

Japánban bizonyos fogyasztási érték alatt adókedvezményt élveznek a járművek. A módosított értékekből eredő károk felmérése és az esetleges kompenzáció lehetőségeinek a felmérése még folyamatban van.

A számításos fogyasztási érték megállapítása

a külföldön értékesített modelleket nem érinti,

mert minden piacon a helyben érvényes szabályok szerint állapítják meg a fogyasztást.

Az elkövetett hibákért "a vezetés nem háríthatja el magától a felelősséget" - közölte a szerdai sajtótájékoztatón Maszuko Oszamu vezérigazgató, hozzátéve, hogy a válságból kivezető út megtalálása és az autógyár jövőjének a biztosítása szintén a vezetés felelőssége.

Aikava Tecuró, a Mitsubishi Motors elnöke a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy nem szisztematikus csalásról volt szó, a valótlan adatok alacsonyabb szinteken, egymástól függetlenül keletkeztek.