Kár, hogy nem Chuck Norris könyököl ki az ablakán

Ford Ranger
Vágólapra másolva!
Sosem volt még olyan kényelmes és csendes a Ford Ranger, mint most, a modellfrissítés után, de szerencsére azt sem felejtette el, hogyan kell terepen járni és árut szállítani. A texasi kopó és sok más amerikai így is pedálos gyerekjátéknak tartaná, de a világ sok részén, köztük nálunk is ez a platós terepjárók bestsellere. Kipróbáltuk a 200 lóerős csúcsváltozatot. 
Vágólapra másolva!

A Ranger pickup a One Ford elv alapján készül, akárcsak a Focus. Ezt azt jelenti, hogy úgy tervezték meg, hogy a világ bármely piacán megállja a helyét. Egy fontos kivétel azért van: Észak-Amerikában nem forgalmazzák, mert ott a még nagyobb pickupokat (Dodge Ram és társaik) keresik a vásárlók.

A szabad magasság 23 centi, kevés helyen akad fönn Forrás: Gulyás Péter - Origo

Azaz nem is keresik, hanem szinte kapkodják: tavaly, akárcsak a korábbi években, a Ford F-150 volt Amerika legnagyobb darabszámban eladott új autója 780 ezer (!) darabbal. Ez a mennyiség a teljes magyar újautó piac bő tízszerese, haszonjárművestül, Suzukistul, Daciástul.

Tavaly piacvezető volt

Itthon közel sem ilyen népszerű még a pickup kategória, de 2015-ben az 1370 eladott példányával nálunk is egy Ford, mégpedig a Ranger volt a piacvezető 40 százalékos részesedéssel.

28 fokos az első, 25 fokos a hátsó terepszög Forrás: Gulyás Péter - Origo

Papp Zoltán, a Ford Magyarország haszongépjármű igazgatója szerint a Dél-Afrikában készülő típust

főképp építési vállalkozók veszik,

akik ezzel járnak ki a terepre ellenőrizni a munkásaikat, de ha ki kell vinni pár zsák cementet, azt is meg tudják oldani.

A Ranger futóműve hátul merev tengelyes, laprugós, ami teherhordáshoz ideális Forrás: Gulyás Péter - Origo

Ugyanakkor színházba is el tudnak menni vele, főleg az eladások zömét adó Limited, illetve a csúcsot jelentő Wildtrak felszereltséggel, amelyek már krómdíszekkel, nagy felnikkel, tető- és platósínekkel is el vannak látva. A melós változatok fényezetlen lökhárítókkal és lemezfelnikkel egyszerűbb megjelenésűek.

Változott a külső

A Ranger nem vadonatúj modell, csak egy erős modellfrissítésen esett át, ami elsősorban az áttervezett fényszórókról és hűtőmaszkról látható. Azért volt szükség a frissítésre, mert nemrég megjelent a piacon a vadonatúj Nissan NP300 Navara és jön a szintén vadonatúj fejlesztésű Toyota Hilux is, de a kategória klasszikusa, a Mitsubishi L200 is nemrég újult meg, sőt, Fiat változata is lett.

Sötétszürke vagy krómozott lehet a hűtőmaszk Forrás: SpeedLight Photo Agency/Muranyi Gabor

Műszakilag sem maradt változatlan a platós Ford, a szervokormányát

hidraulikusról elektromosra cserélték,

ami lehetővé tette, hogy számos, kormányzásba is beavatkozó vezetéstámogató rendszert bevezessenek a 361 ezer forintos Technológia csomag részeként. Ebben a távolságtartó tempomattól a sávtartón és holttér-figyelőn át az ütközésre figyelmeztető rendszerig és a táblafelismerőig szinte minden benne van, ami a személyautó Fordokhoz már évek óta elérhető.

Az egyetlen pickup öt hengerrel

Benzinmotor nincs, helyette három dízel választható: a 2,2-es négyhengeres 130 és 160 lóerővel (korábban 125 és 150 lóerősek voltak), valamint a csúcsmotor, a 200 lóerős, 3,2 literes, öthengeres.

Ma egyetlen nálunk is kapható pickupnak sincs ekkora motorja, mint ez a 3,2-es Forrás: Gulyás Péter - Origo

Hatfokozatú kézi és hatfokozatú automatikus váltó választható, a korábbinál hosszabb végáttétel a fogyasztáscsökkentést szolgálja, akárcsak a start-stop rendszer, igaz, a motorleállítót automata váltóval nem lehet kombinálni. A kombinált fogyasztások a katalógus szerint 6,5 és 8,9 liter között alakulnak, mi könnyű terepen 11,5 litert mértünk a 3,2-es automatával, ami teljesen elfogadható.

A Wildtrak kivitelben narancsszínű cérnával varrták a műszerfal burkolatát is, az ember szinte személyautóban érzi magát Forrás: Gulyás Péter - Origo

A Ranger terepjárónak sem utolsó, és nem csak a többi Ford, de a többi pickup között is. Akár

80 centi mély vízen is gond nélkül át tud kelni,

ami sokunknak jól jött volna a tavaly augusztusi felhőszakadások idején. Teherbírása 1,1 tonna, fékezett utánfutóból pedig akár 3,5 tonnásat is mögé lehet kötni, ami indokolttá tette, hogy a menetstabilizáló rendszert a csóválásba kezdő utánfutók megzabolázására is felkészítették.

Megkapta, ami a többi Ford már régen

Itthon csak a dupla kabinos Rangert forgalmazzák, amiben akár öten is elférnek, hátul is elég a lábtér, de a padot két személyre formázták. A gazdagon felextrázott változatban a műszerfal minősége közelebb van a személyautókhoz, mint eddig, amit a narancsszínű cérnával varrt burkolatoknak, a félig digitális, konfigurálható műszerfalnak köszönhető, no meg a jó fogású multifunkciós kormánynak, amelyen összesen 22 gomb található.

Magasabban van a kényelmes vezetőülés, mint egy átlagos SUV-ban Forrás: Gulyás Péter - Origo

A SYNC2 rendszerben a 8 colos érintőképernyőn vezérelhető a navigáció, az audiorendszer, a kapcsolódó okostelefon és a klímaberendezés is, pont úgy, mint egy Mondeóban.

A mindössze 260 ezerba kerülő automata jól végzi a dolgát Forrás: SpeedLight Photo Agency/Muranyi Gabor

A vezetési pozíció is személyautós, nem kell a földön ülni előrenyújtott lábakkal, mint a régebbi japán pickupokban. Beszállásnál segít a felkapaszkodásban az A-oszlopba integrált kapaszkodó és a méretes küszöb, utóbbi viszont rontja a terepjáró képességet, a Hungaroring offroad pályáján például a neccesebb akadályoknál mindig ez ért le, pedig a Ranger hasmagassága 23 centi.

Őserő lakik a kulturált motorban

A 3,2 literes csúcsmotor mechanikai zajai miatt hidegen és gyorsítás közben le sem tagadhatná, hogy dízel, melegen, egyenletes tempónál viszont közel olyan halkan futott vele a Ranger, mint egy személyautó. Persze a rugózás már nem volt olyan finom, mert az üres plató miatt

a laprugók pattogóssá teszik a merev hidas hátsó futóművet,

melynek folyamatos remegése még sima úton is érződött.

A plató – amelyen a szabványos euro raklap is elfér – közel négyzet alakú: 1,56 méter hosszú és 1,55 méter széles Forrás: Gulyás Péter - Origo

Bár nem próbáltuk, valószínűleg egy kis platóterheléssel már jóval harmonikusabban mozgott volna a Ranger. A Nissan új NP 300-as Navarájának nem lesznek ilyen gondjai, mert hátul is független felfüggesztéseket kapott.

Kategóriaelső a terhelhetőség, de a masszív hátsó futómű pattogóssá teszi terheletlenül Forrás: Gulyás Péter - Origo

A Ford karakteres hangú öthengeres motorja és a hatfokozatú automata jó párost alkot, persze a nagy nyomaték a váltónak is megkönnyíti a dolgát,

1500-as fordulatszámnál már 470 Nm áll rendelkezésre.

Ennek megfelelően a váltó igyekszik alacsonyan tartani a fordulatszámot, hogy kedvező legyen a fogyasztás. Mindössze 260 ezer forint az automata felára, ennyit mindenképpen megér.

Nincs szüksége aszfaltozott utakra

Terepen is jobb az automata a kézi váltónál, mivel felező ehhez is van, de a kuplungot nem tudja leégetni a falábú vezető. A 4x4 hajtást csak csúszós talajon érdemes bekapcsolni, fölöslegesnek tűnik, hogy ezt

menet közben, akár 120 km/h-nál is meg lehet tenni,

mert kevesen szoktak ennyivel menni laza talajon. Bruttó 203 ezer forintért egyébként terepcsomag is kapható, ami gombbal kapcsolható, önzáró hátsó differenciálművet és alsó védőlemezeket tartalmaz.

Az oldalsó csík mutatja, hogy a 80 centis maximális gázlómélység mekkora vizet jelent. Itt még bírt volna többet Forrás: Gulyás Péter - Origo

Amilyen terepen mi jártunk Veresegyház környéki bekötőutakon, oda igazából a 4x4 hajtásra sem volt szükség, nemhogy a felezőre, de a Hungaroring offroad pályáján kiderült, hogy a Ranger

komolyabb akadályokkal is meg tud birkózni,

ha arra van szükség, még a 80 centis gázlómélységet is kipróbáltuk. Terepen csak a gumi és a hosszú hátsó túlnyúlás nehezíti meg a Ranger dolgát, de így is jóval messzebbre tud jutni, mint bármelyik másik Ford a mostanában egyre szélesedő SUV-kínálatból.

Szinte minden vállalkozó visszaigényli az áfát a Ranger után, haszonjárműként regisztrációs adó sincs, aminek többek között az az ára, hogy mindig menetlevelet kell töltögetni Forrás: SpeedLight Photo Agency/Muranyi Gabor

A Ranger árlistája 130 lóerővel, 4x4 hajtással és dupla kabinnal nettó 6,4 millió forinttól indul, a 200 lóerős, automataváltós Wildtrak kivitelért pedig közel 9 milliót kell fizetni, ami azt jelenti, hogy drágább, mint az 5,7 milliótól induló Mitsubishi L200 és a 6,3 milliótól induló Nissan NP300 Navara, amelyeket ráadásul kisebb kabinnal, még olcsóbban is meg lehet venni. A szintén most frissített, immár V6-os TDI-vel szerelt Volkswagen Amaroknál azonban nagy valószínűséggel a Ford is olcsóbb lesz.