Elképzelni sem tud annyi pénzt, amennyit a VW fizet a botrányért

Volkswagen TDI EA 189
Vágólapra másolva!
A Volkswagen megállapodott az amerikai autótulajdonosokat képviselő ügyvédekkel és a szövetségi kormánnyal a dízelbotrány miatt benyújtott keresetek rendezéséről.
Vágólapra másolva!

Az egyezség alapján legkevesebb 14,7 milliárd dollárt (4200 milliárd forint) kell kifizetnie a német autógyártónak különböző jogcímeken, ezzel azonban csak a perek egy része zárulhat le.

Egyelőre a megállapodás és az összeg sem végleges. Az ügyben eljáró San Franciscó-i bíró elé kedden terjeszti be a javaslatot a német vállalat, és várhatóan csütörtökön hirdetnek ítéletet.

A javaslat értelmében a Volkswagen tízmilliárd dollárt költ a károsanyag-kibocsátási botrányban érintett 475 ezer dízeljármű visszavásárlására vagy megjavítására, illetve a tulajdonosok kártérítésére.

Forrás: Volkswagen

Ezen felül 2,7 milliárd dollár bírságot fizet a szövetségi és a kaliforniai környezetvédelmi hatóságoknak környezetszennyezés miatt, további kétmilliárd dollárt pedig zéró emissziós technológiák kutatására és fejlesztésére fordít.

Még ha a bíró jóvá is hagyja a megállapodást, ezzel a Volkswagen vesszőfutása nem ér véget az Egyesült Államokban. Valószínűleg további büntetésekre és bírságokra számíthat az amerikai igazságügyi minisztérium által indított büntetőjogi per és a tulajdonosok gyűjtőperei nyomán.