Filléres magyar eszköz a fix traffipaxok ellen

tiveda
Vágólapra másolva!
Pár ezer forintból összebarkácsolható traffipax-előrejelző szerkezetet készített egy hazai blogger. Bárki megépítheti otthon. 
Vágólapra másolva!

A Bütyköltem blog szerzője olyan olcsó eszközt szeretett volna készíteni, amely megbízhatóan figyelmeztet, ha fix traffipaxok közelébe ér.

Emellett fontos volt, hogy az ára ne haladja meg az ötezer forintot, hogy a különböző okostelefonos applikációkkal ellentétben ne kelljen vele foglalkozni az indulás előtt (vagyis induljon automatikusan), és hogy ne kelljen ki- és beszálláskor szerelgetni.

Forrás: butykoltem.blog.hu

Az elkészült eszköz végül a TIVEDA nevet kapta. Kis elektronikai hozzáértéssel gyakorlatilag bárki megépítheti magának, a készítő blogján az ehhez szükséges minden lépés megtalálható.

Így működik

A VÉDA-kapu előtt a műszerfal tetején elhelyezett kék LED-ek figyelmeztetnek. A kapunál mért sebességhatár-túllépést eltérő jelzés mutatja:
– 15 km/h-s vagy nagyobb sebességtúllépés esetén sűrű villogás (ez minden esetben büntetést von maga után),
– ez alatt jobb-bal villogás, amelynek üteme a sebességtúllépéssel arányosan gyorsul,
– ha a megengedett maximális sebesség alatt vagyunk, akkor másodpercenként három/kettő/egy felvillanás figyelmeztet.

A tervezőtől sokan kérdezték, hogy mi értelme ennek az egésznek, hiszen a Waze és társai ugyanezt tudják, sőt még sokkal többet. Ezt a projektet nem is azoknak szánták, akik minden útra akkurátusan elindítják a Waze-t. Ellenben mindenki más számára hasznos lehet: azoknak, akik mindig ugyanott közlekednek, és ezért nem használnak navigációt, segíthet észben tartani, hogy hol kell figyelni.

Jó hasznát vehetik azok is, akik már nem szívesen tanulják meg a Waze vagy más telefonos szoftver kezelését. És jól jöhet a motorosoknak, akiknek körülményes a telefont vagy más navigációs eszközt rögzíteni.