Magyarok nyertek autós Oscart, megelőzték a Top Geart

2016.09.03. 11:09

Egy Oscar-díjjal felérő elismerést kapott Londonban az a videó, amelyet a Turbometal autós blog csapata készített a Vs.hu közreműködésével a Tesla P85 D elektromos szuperautó teszteléséről. A Best Journalism Film kategóriában így a magyarok megelőzték a világhírű Top Geart is.

Formabontó megoldásaival és különleges képi világával igazi kuriózum az autós videotesztek között az az öt és fél perces film, amely a csaknem 700 lőerős, kéttonnás elektromos szörnyet, a Tesla P85D-t mutatja be.

A Turbometal motorblog csapataForrás: turbometal.hu

A Turbometal motorblog és a Vs közös produkciója tavaly év végén jelent meg a Vs.hu-n.

Mint egy Oscar-díj

A tesztvideó először aranyat nyert a Kreatív által szervezett Online Video Awardon, most pedig a London Motor Film Festivalon a Best Journalism Film kategóriában nyert,  megelőzve ezzel olyan neveket, mint Chris Harris és a szintén világhírű Top Gear autós műsor. A Londonban kapott díj autós berkekben olyan jelentőségű, mint a filmeseknél az Oscar-díj.

A "Hangtalanul 3 másodperc alatt százon" című kisfilm mutatja a Turbometal csapatának szellemiségét. Ahogy ők maguk megfogalmazták: Filmjeink nem a klasszikus értelemben vett autótesztek, hanem sokkal inkább kalandok.  Nincs két ugyanolyan autó, ezért nincs két ugyanolyan filmünk sem. Mindegyik egy külön történet. Kitomboljuk magunkból az alkotó energiákat."

A díjnyertes videónál Orosz Csilla felügyelte a gyártást és szerkesztette a kisfilmet, az animációkért pedig Fillér Máté felelt.

"Ez hihetetlen, maga az extázis"

Magyar film még nem verte meg a világ legnépszerűbb autós műsorát, a Top Geart. A díjátadó után a turbometalosok "csapatkapitánya", a Tesla-film rendezője, Bernáth Milán az Origónak azt mondta, hihetetlen érzés, hogy a neves londoni fesztiválon a kategória leghíresebb szereplőivel kerültek versenybe, és meg is előzték őket, elhozva a díjat.

"Ez maga az extázis, hogy a minimál büdzséből, már-már gerillamódszerekkel forgató kelet-európai brigád megverte a Top Geart" - mondta az Origónak Bernáth Milán. A filmjeik belülről jönnek, ezek a kalandok amúgy is megtörténnének velünk, de így, hogy ilyenkor van nálunk egy kamera is, meg tudjuk mutatni másoknak is."

Bernáth Milán megjegyezte, hogy mindegyik filmjük emlékezetes számukra. A kisjátékfilmszerűkből, mint amilyen a Tesla-videó is volt, eddig nyolc készült, a "blogosabb", kevésbé a sztorira koncentráló videókból pedig 40-50. Mindegyik film más kihívásokat, kalandokat tartogatott, elképesztő sztorik lesznek ezek, amikor majd az unokáinknak meséljük őket"  - mondta.  

Mitől mások a Turbomotor videói?

  • szakítottak az autós tévéműsorok szokásos forgatókönyvével
  • kisfilmeket készítenek, amelyeknek van sztorijuk, például üldözés egy gengszterrel
  • nem a megszokott újautó-teszteket nyomják, inkább régi, érdekes autókkal foglalkoznak
  • profi operatőrrel dolgoznak, mozgalmas anyagokkal, érdekes vizuális technikákkal
A Turbometal motorblog csapata

Szabó Patrik - német nyelvű koordinátor és tartalomszerkesztő

Mihálka Balázs - rendezőasszisztens, szövegíró, angol nyelvű koordinátor és tartalomszerkesztő, fotós

Rigó Péter - forgatási üzembiztos, mopedépítő, szereplő

Enyedi Csaba - operatőr/fotós

Bernáth Adrián - alapító, főszereplő, tartalomszerkesztő

Bernáth Milán - alapító, rendező/operatőr/fotós, csapatkapitány, tartalomszerkesztő

Rözge Dávid "Dédi" - szereplő

Géresi Geri - szereplő, kameraasszisztens

Firnigel Dániel - operatőr/fotós

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK