Váratlan dolog történt a magyar használtautó-piacon

használt autó
Vágólapra másolva!
2016 harmadik negyedévében jelentősen lelassult a hazai használtautó-piac növekedése. Nincs több vásárló.
Vágólapra másolva!

Az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelző Használtautó-index az elmúlt három hónap során 186,1-ről 187,7 százalékra módosult, vagyis gyakorlatilag szinten maradt – írta a Használtautó.hu közleménye. A cég szerint ez lehet csupán egy időszakos megtorpanás, de elképzelhető, hogy az immár negyedévenként közel 160 ezernyi adásvétel további növekedésének egyszerűen a hazai piac mérete szab határt.

Forrás: Használtautó.hu

A használtautó-piac közel három éve szinte töretlenül bővült, a jelenlegi 187,7 százalékos érték pedig azt jelzi, hogy a legutóbbi negyedév során elkelt használt személyautók összértéke harmadával nagyobb, mint egy éve ilyenkor (akkor 140,3 százalékon állt a mutató). A következő egy-két negyedév adatai fogják majd megmutatni, hogy van-e még tartalék a további növekedéshez, hiszen már a jelenlegi adásvételszám állandósulása is azt jelentené, hogy éves szinten a 3,4 millió darabból álló személygépkocsi-flottában csaknem minden ötödik jármű gazdát cserél.

A belföldi személygépkocsi-állomány alapvetően két forrásból kap utánpótlást: egyrészt az új autók, másrészt az importált használt autók hazai forgalomba helyezése révén. Bár ezek a tranzakciók önmagukban nem növelik a hazai használt autók adásvételének számát, ám az esetek túlnyomó részében egy már meglévő autó helyére lépnek, amelyeknek zöme gyorsan megjelenik az eladásra kínált járművek körében.

Forrás: Használtautó.hu

Míg 2014 első negyedévében 20 700 használt személyautót importáltak, addig ez a szám 2016 harmadik negyedévére már 37 000 fölé ugrott. Ugyanebben az időszakban az értékesített új autók darabszáma 15 500-ról 23 500-ra emelkedett. Olyan azonban 2015 első negyedéve óta most fordult elő először, hogy mindkét szegmensben visszaesés történt: az új autók eladása nem kevesebb, mint 11 százalékkal esett az előző negyedévhez képest. Ez akkor is, most is jól látható megtorpanást okozott a használtautó-piac növekedési pályáján.

A Használtautó.hu szerint a hazai személyautó-eladások várhatóan felpörögnek az év végére, az őszi hónapokban pedig jó eséllyel ismét emelkedni fog a használtautó-import volumene is – ezt most kismértékben támogatja a forintárfolyamnak az elmúlt hetekben tapasztalt erősödése is. Mindez az utolsó negyedévben a Használtautó-indexet további rekordok felé hajtja. Mivel azonban a hazai személyautó-piac felvevőképessége véges, a jövő évben már komoly esély van arra, hogy véget ér a használtautó-piac elmúlt években tapasztalt gyorsulása, a jelenlegihez közeli szinten stabilizálva ennek a szegmensnek az aktivitását.

Forrás: Használtautó.hu