Újabb üzemanyag tűnik el a magyar kutakról

2016.10.20. 10:10

A 98-as oktánszámú benzin után újabb üzemanyagtípus, az E85-ös tűnik el a hazai töltőállomásokról.

A Mol által augusztus óta üzemeltetett és a következő egy évben átalakítandó Agip-kutakon október eleje óta már nem lehet E85-ös üzemanyagot tankolni. A 173 töltőállomásból álló lánc volt a bioetanol-alapú üzemanyag legnagyobb hazai forgalmazója, az Eni Hungária Zrt. akvizíciója után viszont a Mol nem folytatja a termék értékesítését – írta a Magyar Idők

Az E85 nem része a Mol üzemanyag-portfóliójának, és nem is lesz. A cég szerint a termék iránti kereslet rendkívül speciális, és évek óta folyamatosan csökken, ráadásul ez az üzemanyagfajta csak kevés autóban használható rendeltetésszerűen.

Fotó: Origo

A NAV statisztikái szerint idén júniusban összesen mintegy 40 ezer liter bioetanolt tankoltak az autósok, míg az üzemanyag fénykorában, 2010 júliusában a 4,42 millió litert is elérte a forgalma. Hat évvel ezelőtt összesen 36 millió liter fogyott az E85-ből. Vélhetően az elhanyagolható mértékű értékesítés miatt állította le a közelmúltban a szabadegyházi Hungrana Kft. is a bioetanol gyártását. 

Az üzemanyag népszerűségének hanyatlását a termék jövedéki adójának emelése indította el 2011 végén. Akkortól literenként 90 forinttal nőtt a bioetanol ára, így erősen csökkent a termék versenyképessége a benzinnel szemben. Ha egy budapesti autós most etanolt szeretne tankolni, Dunabogdányra, Hévízgyörkre, Dunavarsányba vagy Szigetszentmiklósra kell ellátogatnia a Holtankoljak.hu tanúsága szerint. Országosan már csak mintegy negyven darab E85-öt forgalmazó kút maradt. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK