Megdöbbentő, milyen gumikkal járnak a magyar autósok

ellenőrzés
Vágólapra másolva!
A Pest megyei Gödnél tartott akciót a rendőrség. A 2-es főút mentén három óra leforgása alatt több mint ötven járművet állítottak meg, és vizsgálták meg az abroncsaikat.
Vágólapra másolva!

A késő októberi dátum ellenére még csak az autósok harmada váltott téli abroncsra,

6 százalékuk pedig vegyes szettel, azaz két-két téli és nyári gumival közlekedett.

Ugyan az abroncsok profilmélysége minden jármű esetében elérte a kötelező minimumot, viszont 15 százalékuknál bőven 4 mm alatt volt, vagyis jóformán simára kopott gumikkal közlekedett a sofőr. A rendőrök ezúttal nem büntettek, csak felhívták a figyelmet a hiányosságokra, illetve a sofőrök egy-egy profilmérőt és egy meleg téli sapkát is kaptak ajándékba.

Forrás: Vredestein

A hatóság tapasztalataival egybevág a Vredestein 1500 magyar sofőr részvételével készült kutatásának eredménye is. Ott

a megkérdezettek fele tudta csak, hogy a személyautó-abroncsok törvény által előírt minimális profilmélysége 1,6 mm,

azt pedig 46 százalékuk tippelte meg helyesen, hogy a biztonságos közlekedéshez télen-nyáron minimum 3–3,5 mm-es mintázatmélység lenne szükséges.

Az autósok 26 százaléka egyedül akkor nézeti meg az abroncsait, amikor szezonális cserére viszik az autót a szervizbe. A sofőrök 29 százaléka havi rendszerességgel ellenőrzi a gumikat, míg a válaszadók 26 százaléka hetente vagy minden tankolásnál, 18 százalék pedig minden indulás előtt végez egy gyors ellenőrzést. Az abroncsokat legalább hetente egyszer érdemes ellenőrizni.