A magyaroknak már nem kell az öreg német prémiumautó

használt autós cikk
Cubans watch new and used foreign-made cars for sale at a car dealer in Havana on January 3, 2014. The free sale of cars in Cuba has been officially authorized Friday, but at astronomical prices. AFP PHOTO/ADALBERTO ROQUE / AFP / ADALBERTO ROQUE
Vágólapra másolva!
A magyarországi használtautó-piacon várhatóan 615 ezer adásvétel zajlik le az idén, az importált autók száma elérheti a 143 ezret. Nagy átrendeződés történt a behozatalban.
Vágólapra másolva!

A hazai használtautó-piac az idén is dinamikusan bővült, a külföldi autók átírása 16, a hazaiaké 13 százalékkal nőtt 2016-ban – áll a Használtautó.hu közleményében. A portálon jelenleg 100 ezer személyautót hirdetnek eladásra, ami 23 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti 81 400 darabot.

Forrás: Használtautó.hu

A magyar autósok több mint négyötöde továbbra is a hazai piacon vásárol használt autót. Eközben azonban évről évre nő a behozott használt járművek aránya, az elmúlt öt év során 12-ről 19 százalékra emelkedett az arányuk:

az idén a várható 760 ezer átírt használt autóból 143 ezer korábban külföldi okmányokkal futott.

A portál szerint a használtautó-import felívelő szakaszának végén tart. Az elmúlt évek során a behozatalhoz számtalan negatív tapasztalat kapcsolódott, mivel a behozott autók többsége, az idén 61 százaléka legalább tízéves, így

árelőnyük könnyen elillan a hamar felmerülő szervizköltségek miatt.

Emellett a külföldi autók előélete is jóval nehezebben követhető nyomon.

Forrás: Használtautó.hu

A Használtautó.hu szerint megváltozott az importált autók összetétele is. Míg korábban egyértelműen a vágyott presztízsautók, a BMW, az Audi és a Mercedes domináltak, jelenleg már a hétköznapibb márkák iránt a legerősebb a kereslet.

Jól mutatja ezt az is, hogy míg 2012-ben a két legnépszerűbb kategória, a felső- és az alsó-középkategória aránya 27:18 volt, mára ez megfordult 22:25-re. Ugyanekkor az egyterűek súlya lassú növekedést mutatott.

Forrás: Használtautó.hu

A tendencia iránya jól látható a legnépszerűbb behozott modellek listáján is:

egy év alatt a 3-as BMW az elsőről a negyedik helyre csúszott vissza,

és a Mercedes A osztály is elvesztette hatodik pozícióját. A Ford Focus ugyanakkor a negyedikről a második helyre ugrott, és szintén felkerült a legnépszerűbb modellek közé az egyterű Opel Zafira is.