Rémisztő adatok, a buszoknál is mérgezőbbek a modern dízelautók

2017.01.06. 16:00

Egy új kutatás szerint a modern, Euro 6-os szabványnak megfelelő dízelautók tízszer környezetszennyezőbbek, mint a buszok és teherautók.

A vizsgálatot egy EU-s szervezet, az International Council on Clean Transportation (ICCT) végezte el, az eredmények pedig ismét rávilágítottak arra, hogy sürgősen változtatni kell a személyautók emisszióját vizsgáló teszteken. Ez az idén elvileg megtörténik, de a gyártók ezután is tudnak majd trükközni.

A laboratóriumokban született eredmények régóta köszönőviszonyban sincsenek a valós körülmények között produkált kibocsátási értékekkel, a Volkswagen dízelbotránya után is jelentős az eltérés a modern dízelek gyárilag megadott és valós nitrogén-oxid-kibocsátása között.

Minél magasabb az oszlop, annál nagyobb az eltérés az adott modell gyárilag megadott és valós nitrogén-oxid-kibocsátása között. A nitrogén-oxidok súlyos megbetegedéseket okozhatnakForrás: ICCT

A Németországban és Finnországban tesztelt teherautók és buszok összességében feleannyi nitrogén-oxidot bocsátottak ki, mint a személyautók. Mivel az ilyen járművek többet is fogyasztanak, ennek figyelembe vételével azt állapították meg, hogy a személyautók tízszer szennyezőbbek a nehéz járműveknél.

Jelentősen csökkent az Euro 6-os nehéz járművek nitrogén-oxid-kibocsátása. Az ábrán jól látszik, hogy a dízelautóké jóval nagyobbForrás: ICCT

Az ICCT szerint a busz- és teherautó-gyártók valós körülmények között is tudják tartani a hatóságilag előírt értékeket, míg a személyautóknál jelentős eltérések vannak a gyárilag megadott és a valós adat között.