150 ezres bírságot kaphat, ha ilyen autóval kapják el Budapesten

forgalmi autó kocsi
forgalmi autó kocsi 2017.01.
Vágólapra másolva!
Nem javult a levegő minősége Budapesten, a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn fenntartotta a szmogriadó riasztási fokozatát. Több százezer autóval nem lehet közlekedni a fővárosban, erre figyeljen!
Vágólapra másolva!

Hétfő reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén

tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

Egészen tavaly februárig a tiltás csak az Euro 1-es vagy rosszabb környezetvédelmi besorolású autókra vonatkozott, ami Budapest vonzáskörzetében a forgalomban lévő autók mindössze 7-8 százalékát érintette.

Tavaly februárban a Fővárosi Közgyűlés úgy módosította a rendeletet, hogy

a tiltás már az Euro 2-es besorolású autókra is vonatkozzon, így most az autók 29–32 százalékát nem használhatják a sofőrök.

Ez a Nemzeti Közlekedési Hatóság adatai szerint Budapesten összesen 186 ezer, míg az agglomerációban 307 ezer autót érint, jellemzően a 2000 előtti évjáratokat.

A forgalmi engedélyben a V9-es pontnál kell keresni a besorolást, ha az itt olvasható szám nem nagyobb 4-nél (az Euro 2-esnél jobb kocsik besorolása 5-től 16-ig terjed), akkor önt érinti a tiltás.

Ez a pont dönti el, hogy szmogriadóban autózhat-e Budapesten Forrás: Origo

A szmogriadó riasztási fokozata esetén a korlátozások nem vonatkoznak a megkülönböztető jelzést használó járművekre, a közösségi közlekedés járműveire, a taxikra, a betegszállítókra, az orvosi autókra, közfeladatot ellátó járművekre (úttisztítók, villamos-, víz-, gáz- és szennyvízszolgáltatók autói, halottszállítók stb.), élelmiszert szállító haszonjárművekre, valamint a sárga villogóval felszerelt autómentő és autószállító járművekre. Még a diplomatarendszámos autók, a katonai járművek, a mozgáskorlátozottat szállító járművek és a közmédia autói is korlátozás nélkül közlekedhetnek.

A forgalomkorlátozás nem terjed ki az M0-s autóút Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira,

valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő útszakaszokra: Budapest közigazgatási határa–Nagykovácsi út–Szépjuhászné útja–Budakeszi út–Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa–Nagykovácsi út–Nagyrét utca–Máriaremetei út–Hidegkúti út–Budapest közigazgatási határa.

A gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a korlátozás megszegőivel szemben 150 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.