Sebességkorlátozás jöhet Budapesten a szmog miatt

szmogriadó Autó szmog riadó szennyezett levegő
Budakalász, 2017. január 23. Gépjárművek közlekednek a 11-es főúton Budakalászon 2017. január 23-án. Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát a fővárosban. A magas szállópor-koncentráció miatt ezen a napon reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Ha nem javul a levegő minősége Budapesten, a szmogrendelet szerint akár sebességkorlátozást is bevezethetnek.
Vágólapra másolva!

Noha hétfőn csökkent a forgalom Budapesten, a levegő minősége alig javult, így továbbra is szmogriadó van a fővárosban. Itt írtunk arról bővebben, hogy milyen autókkal nem lehet közlekedni a városban.

Amennyiben nem javul a helyzet, sebességkorlátozást is elrendelhetnek a fővárosban – írta a Vezess.hu. A szmogrendelet a riasztási fokozathoz kapcsolódó intézkedéseiben kimondja, hogy "Budapest közigazgatási területén közlekedő gépjárművek haladási sebességének csökkentését is elrendelhetik 20 km/h-val." Ez azt jelentené, hogy a város nagy részén 30 km/h-ra csökkenne a megengedett legnagyobb sebesség.

A rendelkezés nem vonatkozik azokra a szakaszokra, ahol eleve 30 km/h vagy alacsonyabb korlátozás van érvényben.