A szmogrendelet nem ad felmentést leukémiás beteg szállítására

Vágólapra másolva!
Eredetileg a 444.hu írta meg azt a történetet, hogy megbüntettek egy édesapát Budapesten, aki leukémiás kislányát hozta a fővárosba kezelésre.
Vágólapra másolva!

A családnak húszéves autója van, amely a szmogriadó alatt nem közlekedhetett volna. Az apát akkor igazoltatták és büntették meg 15 ezer forintra, amikor hazafelé tartott, és már

egyedül ült a kocsiban.

Az autós feleségének ismerőse által elmesélt történet szerint a négyéves kislányt előre nem látott komplikáció miatt benntartották a kórházban, az apa pedig hazaindult 180 kilométerre lévő otthonukba. A rendőrök állítólag visszautasították, hogy rápillantsanak a kezelést igazoló papírokra, csak kiosztották a büntetést a szabálysértés miatt.

A történet úgy kezdett terjedni, hogy a büntetés az emberi szempontokon túl is kifogásolható, mert a szmogrendelet szerint a forgalomkorlátozás alól mentesülnek a külön jogszabályban meghatározott betegszállító járművek, valamint a kórházi és járóbetegellátásra, kezelésre beutalt, előjegyzett beteget szállító gépjárművek.

Ez azonban téves, mert a jelenleg, azaz 2016 márciusától hatályos változat 10. § e) pontjában már nem szerepel az, amire az eredeti cikk hivatkozott. Vagyis nem jár felmentés azoknak, akik kezelésre előjegyzett beteget szállítanak,

jogos kérdés lehet viszont, hogy ez a pont miért került ki a rendeletből.

A szmogrendelet megszegőivel szemben 15 ezer forintos helyszíni bírság szabható ki. A Blikk cikke szerint mentősök vállalják a bírság kifizetését a család helyett.