Íme Putyin autója, utoljára jött hozzánk Mercedesszel

Vlagyimir Putyin látogatás Budapest
Vlagyimir Putyin orosz elnök limuzinja
Vágólapra másolva!
Az év végén új, hazai gyártású limuzinba ül át Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. Jelenleg egy Mercedes S osztályt használ, amelyet mindenhova visz magával.
Vágólapra másolva!

Az orosz gyártású autókkal nemcsak Putyin és kísérete furikázik majd, az állami vezetők nagy részét is az új autókba ültetik. A tervek szerint idén kétszáz darab autót gyártanak le, az elnöki limuzin tesztelése már jó ideje zajlik.

Ha teheti, mindig saját, páncélozott limuzinnal érkezik az orosz elnök. Az S osztályból bármikor kapcsolatba tud lépni a vezérkarral, de az csak városi legenda, hogy lenne benne indítógomb az atomrakétákhoz Forrás: MTI/Kovács Tamás

A "Kortezh" projektnév alatt fejlesztett autókból összesen négy karosszériaváltozat (nagylimuzin, szedán, SUV és egyterű) készül, a teljes gyártási mennyiséget ötezer darabosra tervezik.

Az ablakok többrétegű polikarbonátból készültek, az abroncsok abszolút defektbiztosak Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az orosz elnök azon kevesek egyike, akik nem helyi autót vesznek igénybe, amikor hivatalos úton külföldön járnak, hanem viszik a sajátjukat.

Az elnöki limuzinban 5,5 literes, duplaturbós V12-es motor dolgozik. Teljesítménye 517 LE, a legnagyobb nyomaték 830 Nm Forrás: MTI

Az orosz elnököt szállító páncélautó pontos műszaki adatait természetesen titkolják, hogy nehezebb legyen a felkészülés egy esetleges támadás szervezőinek. Nagyjából öt tonna körül lehet a súlya, egy-egy ajtaja kb. 150 kilót nyom, ezért villanymotorok segítenek a nyitásukban. A limuzinná alakított S osztály 6,5 méter hosszú, a normál modelleknél másfél méterrel hosszabb a tengelytávolság. Hátul négyen utazhatnak, a foteleket egymással szemben helyezték el.