Kiderült, miért vezettek be nagy változást a jogosítványoknál

2017.03.09. 15:58

Pintér Sándor belügyminiszter egy parlamenti kérdésre adott válaszban magyarázta meg, miért kötötték az új jogosítványok, útlevelek, személyik érvényességét a kérvényező születésnapjához.

Januárban változott a személyi okmányok érvényességére vonatkozó szabály: az érvényességet már úgy kell meghatározni, hogy a lejárat hónapja és napja az egészségügyi érvényességi időponton belül megegyezzen az okmány birtokosa születési idejének hónapjával és napjával.

Emiatt sokan panaszkodtak, mert az új rendszerben akár hónapokat is lehet veszíteni az érvényességi időből. Akár egy teljes évet is: ha valaki például december 31-én adja be a kérelmét a jogosítvány vagy útlevél meghosszabbítására, de január 1-jén született, akkor az új okmány érvényessége 9 év és 1 nap lesz, hiába tíz évre fizette ki – jogosítvány esetén – az alkalmassági vizsgálat díját.

Pintér Sándor belügyminiszter képviselői kérdésre azt válaszolta, hogy "a módosítások eredményeképpen valamennyi személyazonosításra is alkalmas okmány érvényességi ideje – a könnyebb ügyintézés érdekében – az ügyfelek születésnapján jár le, ezzel elősegítve az okmányok érvényességi idejének ügyfelek általi nyomonkövethetőségét."

KAPCSOLÓDÓ CIKK