200 milliós kasza egy budai kereszteződésben egy hónap alatt

2017.03.10. 13:03

A Bécsi út és a Szépvölgyi út kereszteződésében mindennap tömegével akadnak autósok, akik a kötelező haladási irányt figyelmen kívül hagyva jobbra kanyarodnak a lámpánál, holott innen csak egyenesen lehetne menni. 

Tény, hogy régen lehetett jobbra is kanyarodni, a fonódó villamoshálózat átadásakor azonban változott a forgalmi rend. Erről sokan nem vettek tudomást, a kerület pedig erre reagálva kirakott egy kamerát, amely folyamatosan rögzíti a szabálysértéseket. 

A Vezess cikke szerint a rendszer tavaly decemberben készült el, januárban tesztüzemben működött. Csak a tesztidőszak utolsó napján, január 31-én 599 felvétel készült,  vagyis az adatokból az látszott, hogy sokan szándékosan kanyarodnak jobbra, azaz nem figyelmetlenek, hanem a tiltás ellenére tudatosan közlekednek szabálytalanul. 

Ezért történhetett, hogy a rendszer élesre állítása után számos autós 3-5 bírságot is kapott egy hét alatt.  Tekintettel arra, hogy ennek darabja ötvenezer forint, ez jelentős kiadást jelenthetett sokak számára. 

"2017. február 1–28. között 4063 gépkocsival szemben szabtunk ki bírságot. A kormányrendeletben meghatározott bírság kötelező összege 50 000 Ft" – írta a Vezessnek dr. Böjtös Zoltán, az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletet igazgatója. Ez egy hónap leforgása alatt 203 millió forintnyi bírságot jelent.