Itt az Opel–Peugeot-frigy első gyümölcse, a Crossland X

Opel Crossland X
Vágólapra másolva!
Az Opel Merivát egy, a szabadidő-autók és az egyterűek stílusát keresztező típussal, a Crossland X-szel váltják le. A Peugeot-technikára épülő újdonság áprilistól lesz rendelhető Magyarországon, az első példányok júliusban érkeznek.
Vágólapra másolva!
A legújabb Opel-formanyelv jelenik meg az orrán Forrás: Adam Opel AG/Stephan Lindloff

Az Opel Crossland X, a friss PSA-Opel házasság első kézzelfogható jeleként fogható fel, annak ellenére, hogy

a fejlesztése egy külön együttműködés keretében zajlott,

még akkor, amikor szó sem volt arról, hogy a General Motors eladná európai márkáját a franciáknak. Az újdonság több mint egy átemblémázott Peugeot 2008, a karosszéria és az utastér is Opel-fejlesztés, viszont a lemezek alatti technika francia.

A fekete betétes küszöbbel ügyesen titkolják, hogy milyen nagy az oldalsó lemezfelület. 10 centivel magasabb az Astránál Forrás: Adam Opel AG/Stephan Lindloff

Kisebb zavart okozhat majd az Opel-szalonokban, hogy a 4,21 méter hosszú Crossland X hasonló méretű, mint a 4,27 méteres Mokka X, ráadásul mindkettő magas építésű szabadidő-autó. Az viszont fontos különbség, hogy a Crossland X-hez felárért sincs összkerékhajtás, míg a Mokka X-hez igen, persze kérdés, hogy mennyien igénylik.

Kívülről nem lehet megmondani, hogy a Peugeot 2008 rokona Forrás: Adam Opel AG/Stephan Lindloff

A 2013-as Chevrolet Traxra épülő Mokka X-et elsősorban az aktív életmódot élő fiataloknak szánja az Opel, míg a kizárólag elsőkerék-meghajtással kapható új Crossland X-et a családoknak, mivel ez bevallottan nem teljes értékű SUV, hanem csak egy magas építésű egyterű, némi terepjárós ízzel.

Tágas és variálható

Tágas és jól variálható családi autónak szánják, a használhatóságra nem is lehet panasz: szélesre nyílnak az ajtók, a magas ülésekbe könnyű a ki- és beszállás, a lábtér hátul is elegendő felnőtt utasoknak is, a hátsó üléspadot 60/40 arányban sínen lehet tologatni, amivel a csomagtartót lehet megnövelni 410-ről 520 literre.

Jó a minőségérzet, a fedélzeti menürendszer érintőképernyője 8 colos Forrás: Adam Opel AG/Stephan Lindloff

Az első üléspróba alapján az Astrához képest is sikerült valamelyest javítani a minőségérzetet,

ízlésesek a krómdíszek, kellemes az anyagok tapintása,

a kapcsolók finoman működnek. Elmondták a bemutatón, hogy a gombok melletti hézagokat 0,3 mm-re csökkentették a mérnökök, amire korábban egy Opelnél sem volt példa.

Peugeot-motorokkal

A motorkínálat kizárólag korszerű, alumíniumblokkos Peugeot-motorokat tartalmaz, a háromhengeres 1,2-es benzinest és a négyhengeres 1,6-os dízelt. Előbbi 81, 110 és 130 lóerővel lesz választható, ezek közül csak a leggyengébben nincs turbó. A dízelek 99, illetve 120 lóerősek, az átlagfogyasztásuk 3,6, illetve 4 liter.

Egy kisautótól szép eredmény a 420 literes csomagtartó Forrás: Adam Opel AG/Stephan Lindloff

Felárért olyan, nagyobb autókban megszokott extrák is rendelhetőek lesznek a Crossland X-hez, mint a teljesen LED-es, adaptív fényszóró, a kihajló plexire vetített head-up kijelző, a körkörös kamerarendszer, az automatikusan kormányzó parkolóasszisztens, a gyalogosfelismerővel kiegészített vészfékasszisztens, illetve a sávtartó, táblafigyelő és holttérfigyelő.

Az osztott hátsó üléspad 15 centis sínen tologatható Forrás: Adam Opel AG/Stephan Lindloff

A 24 órában hívható OnStar diszpécserszolgálat mellett (itt olvashat arról, hogyan működik a rendszer Magyarországon) a digitális szolgáltatások közé tartozik az Apple CarPlay és Android Auto kompatibilitás, a vezeték nélküli telefontöltés, valamint a fedélzeti wifi is.

Mikor jön, és mennyibe kerül?

Németországban a Crossland X alapváltozata átszámítva 5,3 millió forintba kerül, a magyar importőr vélhetően arra törekedik majd, hogy valahogy bepréselje az induló árat 5 millió forint alá, mert ez lélektani határ nálunk.

Az Opel szabadidőautó-kínálata ezzel kéttagúvá bővült,

de még idén megjelenik egy harmadik SUV, az egy kategóriával nagyobb, Skoda Kodiaq méretű Grandland X is.