Szinte a teljes gyűjteménye megsemmisült egy szír autógyűjtőnek

2017.03.15. 13:00

Aleppo ostroma még az olyan békés autógyűjtőket sem kímélte, mint Mohammed Mohiedin Anis, akinek szinte a teljes, főleg régi amerikai autókból álló kollekciója megsemmisült a harcokban.

Mohammad Mohiedine Anis pipázik a régi szobájában, és zenét hallgat lemezjátszórólForrás: AFP/Joseph Eid

A 70 éves autógyűjtő tavaly menekült el otthonából, amikor a kormányerők és a lázadók közti harcok felerősödtek Aleppóban.

Több veterán autója a háza előtt parkoltForrás: AFP/Joseph Eid

Két hónappal később, idén visszatért, és azzal kellett szembesülnie, hogy értékes gyűjteménye, amely főleg főleg 40-es és 50-es évekből származó amerikai kocsikból állt, súlyos károkat szenvedett. 

Egy 1947-es Plymouth roncsa parkol a kertbenForrás: AFP/Joseph Eid

A 30 autós kollekcióból mindössze 13 maradt meg viszonylag épségben, 7-et lefoglalt a rendőrség (mivel állítólag akadályozták a forgalmat), 10 pedig vagy megsérült vagy egyszerűen eltűnt.

Egy 1948-as Buick maradványaiForrás: AFP/Joseph Eid

Anis érdeklődését az autók iránt annak az 1950-es évjáratú Pontiacnak köszönheti, amelyet az apja vezetett, és amely még mindig a család tulajdonában van.

1955-ös Buick SuperForrás: AFP/Joseph Eid

A kedvence a gyűjteményből azonban egy, korábban állami delegációkat szállító 1947-es piros Cadillac kabrió, amelyet egy aukción vásárolt magának 2005-ben.

Szomorú utcaképForrás: AFP/Joseph Eid

Anis úgy próbálta védeni autóit a lopás ellen, hogy kiszerelte belőlük a kormánykereket és az üléseket.

Anis a megmaradt autóit vizsgáljaForrás: AFP/Joseph Eid

Amíg távol volt, állítólag a szomszédai akadályozták meg a felkelőket abban, hogy légvédelmi rakétát telepítsenek az 1958-as Chevrolet-jére.

Anis a 1949-es Hudson Commodor mellettForrás: AFP/Joseph Eid

Anis nem hajlandó eladni a megmaradt autókat, sőt, az a szándéka, hogy a sérülteket felújítja, és kibővíti a kollekciót, mivel örökségül szánja azt nyolc gyerekének és két feleségének.

A kedvence ez az 1947-es Cadillac kabrióForrás: AFP/Joseph Eid

A korábban jómódú férfi a 70-es években Zaragozában tanult, majd azzal foglalkozott, hogy Fiatok használati útmutatóját fordította le arab nyelvre Torinóban.

Egy 1948-as BuickForrás: AFP/Joseph Eid

Utána hazatért, és egy kozmetikai készítményeket gyártó üzemet alapított. Véleménye szerint egyetlen autógyűjtemény sem ér semmit, ha nincs benne legalább egy Cadillac.

1949-es Hudson CommodorForrás: AFP/Joseph Eid

A polgárháború előtt még arról álmodozott, hogy nyit egy autómúzeumot. Főként az '50-es évekbeli amerikai autókat szerette, ugyanakkor a gyűjteményében helyett kapott Citroën 2CV kisteherautó, illetve egy VW Kübelwagen is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK