Jó hír, megszólalt a rendőrség az 50 ezres bírságok ügyében

Vágólapra másolva!
Pontot tett a rendőrség a közteres kamerák alapján kirótt bírságokról szóló vita végére: ezek a kamerák nem felelnek meg a jogszabálynak, ezért nem áll meg az objektív felelősség az esetükben.
Vágólapra másolva!

Az ORFK Indexen megjelent állásfoglalása szerint a közterület-felügyelet által használt kamerák nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményeknek, így

a felvett járművek üzembentartóinak objektív felelősség alapján történő bírságolása kizárt.

A felvétel alapján a közteresek megtehetik a feljelentést, a rendőrségnek kötelessége is lefolytatni a nyomozást, és amennyiben a járművezető személye ismertté válik (magyarán bevallja a tettét), akkor meg lehet bírságolni.

Ha nem, akkor az üzembentartóval szemben nem lehet szankciót alkalmazni. Azaz: akit megbüntettek, ne fizessen, és nem fog történni semmi.

A rendőrségi kamerarendszerrel persze más a helyzet. Az autópályákon és főutakon felszerelt VÉDA rendszer kamerái megfelelnek a közúti közlekedésről szóló törvénynek, szemben a közteresek kameráival. A rendőrség ezek alapján jogosult az objektív felelősség elve alapján a jármű üzembentartóját megbírságolni.