Kiderült, melyik két autógyártó termeli a legtöbb pénzt

Vágólapra másolva!
Két német autógyártó, a BMW és a Daimler volt a legnyereségesebb az ágazatban 2016-ban.
Vágólapra másolva!

Az Ernst & Young (EY) vállalati tanácsadó cég adatai szerint

a két legnyereségesebb autógyártó a BMW és a Daimler volt,

a legtöbb autót azonban a Volkswagen és a Toyota adta el tavaly. A VW a dízelbotrány ellenére tudott első helyen végezni a listán, bár nyereségesség szempontjából csupán a 14. helyen végzett.

A BMW csoportszinten 10 százalékos árbevételhez viszonyított profitot ért el tavaly, míg a Daimler 8,4 százalékot.

A Toyota az erős japán jen miatt jelentős nyereségcsökkenést könyvelhetett el, emiatt visszaesett a rangsorban.

Az abszolút számokat nézve azonban annak ellenére, hogy mintegy negyedével csökkent a Toyota tavalyi nyeresége, 17,5 milliárd eurós működési eredménye az iparág legjobb tavalyi teljesítménye. A rangsorban a második a Daimler, 12,9 milliárd euró működési eredménnyel, harmadik pedig a BMW 9,4 milliárd euróval.

Az értékesített autók száma alapján tavaly a Volkswagen volt az első, 10,21 millió darabbal, a német vállalatot a japán Toyota követte 10,17 millióval, majd a General Motors következett, 10,01 millióval.

A legnagyobb bővülést a kínai piacon tudták elérni a gyártók, ahol az értékesítés 9 százalékkal nőtt 2016-ban. Nyugat-Európában 6 százalékkal bővült az eladás, míg az amerikai piac stagnált.

Az eladások tavalyi kiemelkedő bővülése idén nem tartható,

mivel az amerikai piac gyengélkedik, a kínai kereslet bővülése lassul, és mérséklődik az európai lendület is – mondta Peter Fuss, az Ernst & Young ágazati szakértője.