Vége a közteres kamerák ügyének, így döntött a belügyminiszter

2017.05.12. 08:43

Pintér Sándor belügyminiszter döntése alapján végleg eldőlt: a közterület-felügyelet nem büntetheti meg a szabálytalankodó autósokat a kihelyezett kamerák felvételei alapján.

Több ezer autós kapott 50 ezer forintos büntetést kereszteződésekben kihelyezett kamerák felvételei alapján az elmúlt hónapokban. Tarlós István főpolgármester ezzel kapcsolatban még márciusban fogalmazott úgy, hogy a közterület-felügyeletet nem arra találták ki, hogy az autósokat üldözve szabályos "pénzbehajtásnak látszó akciókat bonyolítson le", és miközben "a közterület-felügyelő ül a gumóján és eszi a szalámis szendvicset", 50 ezer forintos szabálysértési bírságokat osztogasson.

A főpolgármester módosítást kezdeményezett az ügyben a rendőrségnél és a belügyminiszternél. Az RTL Klub értesülése szerint Pintér Sándor hétfőn kelt levelében egyértelművé tette, hogy a közterület-felügyelet saját maga nem adhat kamerás büntetéseket.  A közterület-felügyelőnek a rendőrségnél kell eljárást kezdeményeznie. 

Amennyiben a felügyelő a szabályszegést kizárólag technikai úton észleli, és nincs mód az értesítés elhelyezésére, a felvett jármű üzembentartójának objektív felelősség alapján történő bírságolása kizárt. 

Mivel ebben az esetben tehát nincs objektív felelősség, a sofőr gyakorlatilag következmények nélkül letagadhatja, hogy ő vezette az autót.  Így a jelenlegi szabályok és jogértelmezés alapján jó eséllyel meg fogja úszni a büntetést.