Itt a titkos új Ikarus, amit még senki sem látott

2017.05.18. 12:21

Hivatalosan is bemutatták az új Ikarus terveit. Székesfehérváron már a gyártást készítik elő.

A buszról az V. CNG & LNG Szakmai Konferencián és Járműipari Kiállításon derültek ki új részletek, sőt vázlatokat is mutattak róla - írta a Vezess.

A vadonatúj autóbusz terveit Héjj Demeter, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgató-helyettese mutatta be a konferencián. A modellt a korábban a Magyar Autóbuszgyártó Kft. által PKD-konstrukcióban is gyártott dízel Ikarus V127 alapjaira fejlesztették, ugyanakkor több ponton eltér tőle.

Forrás: Vezess

Az első, legfontosabb eltérés maga a vázszerkezet, hiszen azt a hajtáslánc miatt több ponton módosítani kellett. A karosszéria átalakítása során a korábbi tapasztalatokat figyelembe véve megnövelték annak merevségét. Ugyancsak fontos szempont volt az utastér átalakítása, hiszen a hátsó traktusban, a motorsátor mellett található helyekkel eleve nem lehet kalkulálni a szintén készülő LNG-s változat esetében, hiszen oda kerül 375 literes LNG-tartály.

A 12,5 méter hosszú busz hajtásáról Euro 6-os kibocsátási normákkal rendelkező, amerikai fejlesztésű Cummins ISL-G típusú, 300 lóerős erőforrás gondoskodik, melyhez új, ZF Ecolife automata sebességváltó csatlakozik. Nemcsak a váltóegység, hanem a mellső, illetve a hátsó tengely is ZF gyártmányú. A környezetbarát Ikarus várhatóan 500 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik majd.