Ijesztő számok, ennyit buknak a magyarok a kedvenc autóikon

2017.06.01. 14:44

Az új autóknál az egyik legjelentősebb tétel a fenntartási költségek mellett az értékvesztés. Kiszámolták, hogy a piac legnépszerűbb új autói havonta mennyit veszítenek az értékükből.

Az év első három hónapjában alig több mint 10 ezer darab új autót vásároltak magánszemélyek Magyarországon, ami 31 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A Napi.hu a magánszemélyek körében népszerű modellek értékvesztését vizsgálta meg az Eurotaxtól kapott adatok felhasználásával. Bár a magánszemélyek körében a legnépszerűbb modell a Suzuki Vitara és a Suzuki SX4 Cross, ezek nem szerepelnek a havi értékvesztés alapján összeállított listán. Ezeknél ugyanis ötéves értékvesztést még nem lehet mérni, mivel az S-Cross 2013-ban, míg a Vitara 2015-ben jelent meg a piacon.

Éves átlagban 10 ezer kilométeres futással számolva, a vizsgált modellek listaára öt év alatt az eredeti összeg 40-75 százalékára csökken. Ez azt jelenti, hogy havonta átlagosan 10-25 ezer forint megy el csak az értékvesztésükre.

További részletek a Napi.hu cikkében.