Kiderült, hány éves autókkal járnak a magyarok

Használt autó piac, eladó, vétel, eladás, kocsi, használtautó.
Használt autó piac, eladó, vétel, eladás, kocsi, használtautó. 2017.05.08 Budapest
Vágólapra másolva!
Az átlag magyar háztartás tízévesnél öregebb, eleve használtan vásárolt autóval közlekedik. Az autók többsége 5 és 15 ezer kilométer közötti távot fut évente, a háztartások zöme elsősorban bevásárlásra, belföldi utazásra és munkába járásra használja az autóját.
Vágólapra másolva!

A Bárdi Autó megbízásából a Trend International Kft. országos, régióra, településtípusra és a háztartás nagyságára is reprezentatív közvélemény-kutatást végzett a gépjárművel rendelkező háztartások körében a magyarországi utakon futó autókról, a gépkocsi-vásárlás jellemzőiről, a gépkocsik szervizelésével és az autóalkatrészek vásárlásával kapcsolatos szokásokról. A kutatás során ezer főt kérdeztek meg 2017 márciusában, a megkérdezettek mindegyike minimum egy autóval rendelkező háztartásban él.

Kevés új autót használnak a magyar családok.

A háztartásokban használt autók csupán 7 százaléka nevezhető újnak,

azaz legfeljebb 5 évesnek, de 21 százalékuk már 6-10 éves, ami újnak már semmiképpen sem mondható. Még ennél is rosszabb a helyzet a kifejezetten öreg autók megoszlását tekintve: a családok által használt autók 35 százaléka 11 és 15 év közötti, míg 37 százalékuk már eléri a matuzsálemi, 15 évesnél is idősebb kort.

A háztartásokban futó gépkocsik átlagéletkora így 13,7 évre tehető

(a kutatásban nem szerepeltek a céges autók).

A hazai háztartások az autók 68 százalékát már eleve használtan vásárolták,

vagyis csak az autók egyharmada van az eredeti tulajdonos birtokában. A használtan vásárolt autók felét 5-10 évesen vették meg, a vásárlás időpontjában 18 százalékuk volt ötévesnél fiatalabb, 11 százalékuk viszont már akkor is öregebb volt 15 évesnél. Átlagosan 9 évesen kerültek a használt autók az új tulajdonosukhoz.

Az autók többsége 5-10, vagy 10-15 ezer kilométert tesz meg évente.

12 százalékuk ennél kevesebbet, ötezer kilométer alatt fut, 8 százalékuk viszont még húszezer kilométernél is hosszabb távot tesz meg egy év alatt.

A háztartások elsősorban bevásárlásra,

belföldi utazásra és munkába járásra használják az autójukat. A kocsik elsődlegesen a bevásárlásnál kerülnek elő, a magyar családok 82 százaléka ebből a célból ül autóba. Emellett 72 százalékuk belföldi utazásra veszi igénybe autóját, 70 százalékuk pedig a munkába járásra használja. A családok lényegesen kisebb arányban említették a gyermekek szállítását, valamint a munkavégzést, külföldre pedig csak 16 százalékuk utazik az autójával.