Óriási rekord, el sem hiszi, mennyi használt autó fogyott itthon

2017.07.14. 11:08

Rekordmennyiségű, mintegy 175 ezer használt autó kelt el Magyarországon a második negyedévben, szemben az előző negyedévi 158 ezerrel.

A Használtautó.hu közleménye szerint az év eleje némi visszaeséssel indult, a második negyedév viszont a szokásos szezonális erősödésnél is nagyobb forgalomnövekedést produkált.

A növekedésben elsősorban az játszott szerepet, hogy a használtautó-piac mindkét utánpótlási szegmensében jelentős növekedés zajlott: míg a használtautó-import volumene a második negyedévben 11 százalékkal múlta felül az első negyedévi teljesítményét, az újautó-eladások ugyanebben az időszakban több mint 25 százalékkal növekedtek.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A használtautó-import továbbra is elsődleges forrása a hazai használtautó-utánpótlásnak: az első félévben behozott 73 500 személyautó 34 százalékkal több, mint az ugyanekkor forgalomba helyezett 54 800 darab új gépkocsi. Két évvel korábban azonban az import mennyisége még 55-60 százalékkal haladta meg az új autókét, vagyis az újautó-eladások szerepe a hazai járműpark cserélődésében ismét egyre jelentősebbé válik.

Az idei első félévben itthon értékesített használt autók mintegy fele (49%) öt márka valamelyikét képviseli. 14 százalékos részarányával továbbra is az Opel vezet, a második legjobban forgó márka a Suzuki, tíz százalékos részesedésével. Ezeket sorrendben a Volkswagen, a Ford és a Renault követi.