Félelmetes fordulat, többször öl az autóban a mobil, mint a pia

sms
Vágólapra másolva!
Ha vezetés közben SMS-ezünk vagy csetelünk, hatszor nagyobb esélyünk van a balesetre, mint ha ittasan ülnénk a volán mögé.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy vezetés közben szigorúan tilos a mobiltelefon használata, és akár több tízezer forintos bírság is járhat érte, még mindig rengeteg autóst látni telefonnal a kezében. A RAC autóipari szolgáltató cég felmérése szerint

nőtt azoknak a gépkocsivezetőknek a száma, akik vezetés közben mobiloznak.

2014-ben még csak nyolc százalék vallotta ezt, míg 2016-ban már a megkérdezettek harmada.

Ez már csak amiatt sem jó hír, mert a vezetés közbeni mobilozás az egyik vezető halálok az utakon. Csak

Amerikában például négyből egy autóbalesetet a vezetés közbeni SMS-ezés okoz.

Életveszélyes vezetés közben a mobilt nyomkodni

Az Egyesült Államokban

évente közel félmillió ember sérül vagy hal meg vezetés közbeni mobilhasználat miatt.

Bár már az említett számok is elrettentőek, egy friss kutatás szerint sokkal több közlekedési balesetet okoznak a mobilozó sofőrök, mint amennyiről a statisztikák beszámolnak. Gyakran ki sem derül, hogy ez áll-e a háttérben, mivel a rendőrségnek általában nincsenek megfelelő erőforrásai és hatásköre ennek kivizsgálására.

Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője szerint

Itthon tehát a telefonáló autósok bűneiről nincs pontos kimutatás a rendőrségi jelentésben, pedig elég sok baleset mögött állhat ez – például figyelmetlenség vagy a követési távolság be nem tartása esetén.

Autóbalesetek során az ütközések többsége három másodpercen belül következik be, miután a vezető figyelme elkalandozik. Így még ijesztőbb a tudat, hogy egy SMS elolvasásakor átlagosan öt másodpercig vakon vezetünk. Csak hogy érzékeltessük az arányokat:

ha 88 km/h átlagsebességgel autózva olvasunk el egy SMS-t, akár egy futballpályányi távolságot is haladhatunk anélkül, hogy bármit is látnánk a környezetünkből.