Kiderült, melyek a legdurvább halálutak Magyarországon

2017.09.19. 13:44

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderült, hogy melyek a legveszélyesebb útszakaszok Magyarországon.

A két legveszedelmesebb közútnak az Alföldet keresztbe szelő 4-es, illetve a Horvátország felé vezető, dunántúli 6-os főútvonal számít Magyarországon. Az előbbin 13, az utóbbin 12 halálos baleset történt a múlt évben - összesítette a HVG hetilap a Közlekedési baleseti statisztikai évkönyv, 2016 című KSH-kiadvány adatait.

A 352 kilométer hosszú 4-esen tavaly átlagosan minden másnap legalább egy, könnyű sérüléssel járó baleset történt. A 262 kilométeren át kígyózó 6-oson és a 171 kilométer hosszú M1-es autópályán ezzel szemben durván minden harmadik napon következett be halállal, vagy sérüléssel végződő kisebb-nagyobb szerencsétlenség.

Az 5-ös és a 7-es főúton (Budapest-Szeged, illetve Budapest-Letenye) négynaponta kellett átlagosan mentőt hívni.

Merőben másként alakul azonban a főútvonalak kockázati sorrendje, ha az adott "pályák" hosszát is figyelembe véve vetjük össze baleseti mutatóikat - írta a Napi.hu. Ez esetben a fővárostól a nógrádi Parassapusztáig tartó 78 kilométer hosszú 2-es főút nevezhető a leginkább "halálútnak", ahol a múlt évben 5 halálos és 60 súlyos vagy könnyű sérüléssel járó baleset történt.

Szintén veszélyes viszonylatnak tekinthető a Székesfehérvártól induló, 190 kilométer hosszú 8-as főút is, ahol 8 végzetes és 91 súlyos vagy könnyű sérüléssel járó ütközés, gázolás és más incidens következett be 2016-ban.