Megdöbbentő dolog derült ki a magyar autósokról

Vágólapra másolva!
Egy kutatás szerint az autóbalesetet elszenvedőknek csupán a fele változtatott vezetési szokásain az eset után Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A Generali Biztosító megbízásából 2017 szeptemberében készült kutatásból kiderült, hogy

a magyar autóvezetők jelentős része saját bevallása szerint olykor az alapvető szabályokat is megszegi:

a megkérdezettek több mint felével előfordul egy átlagos hónapban, hogy túl gyorsan hajt az autópályán (55 százalék) vagy nem áll meg a stoptáblánál (54 százalék).

Míg 2015-ben a válaszadók 39 százaléka vallotta, hogy volt már autóbalesete, 2017-ben már 45 százalék nyilatkozott így.

Az ügyfelek a 2015 első félévi 25 ezerrel szemben az idei hasonló időszakban mintegy 24 ezer kárbejelentéssel éltek a Generali Biztosító felé.

A volán mögött számtalan dolog elvonja a figyelmet: a megkérdezettek 88 százaléka szokott zenét hallgatni, 85 százalék beszélget az utasokkal, de például a gyerekek is megoszthatják a figyelmet (19 százalék). A biztosító szerint a legaggasztóbb talán mégis az, hogy míg

2013-ban még csak 12 százalék válaszolta azt, hogy használja a telefonját vezetés közben, 2017-ben már közel ötször annyi (59 százalék),

ráadásul az autóban mobilozók több mint 40 százaléka nem használ kihangosítót.

Magyarországon a gépelést igénylő telefonos tevékenység szerencsére ritka, csetelni és sms-ezni például mindössze 8-8 százalék szokott vezetés közben.

A kutatás szerint az autósok közel fele élt már át valamilyen formában balesetet, de csak a felük változtatott ennek hatására vezetési szokásain.