Teleszórják gyorstöltőkkel Európát a német autógyártók

2017.11.05. 09:00

Az idén helyezi üzembe Európában első ötven villanyautó gyorstöltő-állomását a BMW, a Daimler, a Ford, valamint a Volkswagen Audi és Porsche márkáinak közös vállalata, az Ionity.

Forrás: Ionity

Az első töltőállomások Németországban, Norvégiában és Ausztriában a fő közlekedés utak mellett létesülnek egymástól 120 kilométernyire és mindegyik több gyorstöltő-csatlakozással rendelkezik majd. Húsz már kész, év végéig további harmincat terveznek.

A négy autógyár tavaly jelentette be közös vállalat létesítését elektromos autók töltőállomásainak üzemeltetésére. Az Ionity egyelőre négyszáz, térítés ellenében használható villanyautó gyorstöltő-állomást tervez létesíteni Európában. Az idén megnyíló ötven állomáshoz 2018-ban további ötven csatlakozik szerte Európában és a tervek szerint a hálózat 2020-ra bővül négyszáz egységre, de a bővítést utána is folytatják majd.

Az egyenként 350 kW teljesítményű töltőállomás hálózat a márkafüggetlen CCS (Combined Charging System) csatlakozó szabványt alkalmazza, ami nem kompatibilis a Tesla, a PSA, a Nissan és a Mitsubishi által használt szabványokkal.