Utolsó szög a dízel kisautók koporsójában - Toyota Yaris Hybrid-teszt

2017.11.05. 10:31

Városban jobb, mint egy dízel kisautó

Idővel nem hogy megértettem a többi tötymörgő Toyota-hibridest, hanem magam is olyanná váltam: finoman gyorsítottam, a lendületet próbáltam ügyesen beosztani, és mindenekelőtt jól megtervezni a kigurulásokat és lassításokat. A kicsi, 0,94 kWh-s akkut ugyanis egyetlen módon, visszatáplálással lehet tölteni, és egy idő után árgus szemekkel néztem az energiamonitort. Tisztán villannyal jó, ha két kilométert meg tud tenni a Yaris, de a sok lassítással járó városi forgalomban gyakran suhan némán.

Diplomatikusan fogalmazva ma már léteznek ennél jobb felbontású kijelzők és modernebb rendszerek. De egy hibridnél mindig jó móka fogyasztási diagramot vagy hibrid energiaáramlási ábrát nézegetni, és fejlődni a spórolásbanFotó: Csudai Sándor - Origo

Annak, aki képes fontolva haladni, a kevesebb stressz mellett érdekes jutalma van: minél sűrűbb a forgalom, annál inkább elemében érzi magát a kocsi. Végül pont ötliteres átlaggal zártam az ingázós szakaszokat, ami másfél, vagy akár két literrel kevesebb, mint amit egy hasonló teljesítményű és benzines, automata kisautóból ki tudnék hozni hasonló körülmények között.

Hosszabb utakon sem kényelmetlenek az ülések, a hibridszűz sofőröknek szokniuk kell a fékpedál kezelésétFotó: Csudai Sándor - Origo

Nem csoda, hogy a lakott területen belül ennél semmiképp sem takarékosabb dízel Yaris sokkal kevésé népszerű, városba ez a négyméteres járgány pont hibridként ideális. Nem is beszélve két fontos előnyéről a gázolajosokkal szemben, a tisztább üzemről és a kevesebb hibalehetőségről - itt nincs turbó, részecskeszűrő, kettős tömegű lendkerék és közös nyomócsöves befecskendezés. Van persze nikkel-metál akku, de a tapasztalatok szerint sokáig bírja, és ha kell, cellánként cserélhető.

Innen nézve olcsó, onnan nézve drága

Nyilván még jobb lenne a Yaris, ha külső áramforrásból is lehetne tölteni (és zöld rendszámmal ingyen parkolhatna), de egyrészt egy nagy, lítiumos akku mellett nem maradna jól használható méretű (286 literes) csomagtartó, másrészt az árcédulán is más összeg szerepelne.  Tényleg, mennyi is az annyi? Alaphangon 4,95 millióért lehet elvinni, a tesztelt Selection pedig 5,72 millió forint, ami nem tűnik kevésnek, de ez a piac legolcsóbb - és egyetlen kiskategóriás - full hibridje.

Emlékeznek még a korai hibridek csomagtér-kapacitását és variálhatóságát drasztikusan korlátozó akkucsomagokra? Ez már a múlté, a Yarisé rendes kisautóbendőFotó: Csudai Sándor - Origo

A turbós, extrás kisautókat nem adják olcsón automatával: egy Skoda Fabia 1.0 TSI DSG Monte Carlo például 5,53, egy Suzuki Swift 1.0 Boosterjet GLX AT pedig 5,48 millió forint. Persze vannak az akciók, de a hibrid Yarishoz is jár 250 ezer forint engedmény és ajándék navigáció. Cserébe dinamizmusban a feltöltött riválisok mögött jár, és a sok update ellenére is kissé érződik rajta a kor.

A német piacon már eddig is 60 százalék felett járt a hibridek aránya a Yaris-eladásokban, a nagyvárosi dízelkorlátozásokkal ez várhatóan még tovább emelkedikFotó: Csudai Sándor - Origo

A napi óvoda-otthon-munkahely darálóba és egy-egy vidéki nagyilátogatásra viszont remek, és nincs okunk kételkedni a megbízhatóságában a garancia lejárta után sem. Azt sem feledhetjük, hogy egyre több európai nagyvárosban  már most is nemkívánatossá váltak a dízelek, amelyekről utóbb az is kiderült, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért vívott harcban sem a megfelelő eszközök. A jövő útja az elektromosításé, és az ehhez vezető úton fontos mérföldkövek a Toyota hibridjei.

Fotó: Csudai Sándor - Origo
Házon belüli titkos tipp, olcsóbban

Milyen Yarist vegyen, aki sportosabban szeretne autózni, vagy gyakran jár városon kívül? Nos, az idei második facelift óta a vadiúj 1,5-ös szívómotorral is kapható, hatfokozatú kézi váltóval kombinálva, és 111 lóerővel. Az sem mellékes, hogy ez azonos felszereltség mellett listaáron egymillióval olcsóbb a hibridnél, márpedig ekkora különbséget a gyári adatok szerint másfél literrel takarékosabb hibriddel nem lehet azért egykönnyen behozni.


Lehet az új motort CVT-váltóval is kérni, ott azonban a magasabb ár és a nyúlósság miatt részben odavesznek az előnyök - akkor már inkább legyen a hibrid. Érdekességként megjegyezzük, hogy a Yarisba nem építik be az Auris és CH-R 1,2-es turbómotorját, holott az európai kisautókban az izmosabb változatok szinte mind feltöltősök. Japán azonban más utat követ: a Mazda 2 és egyes piacokon a Honda Jazz orrában is ezerötös szívómotor dolgozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előző
  • 1
  • 2
Következő